College furieus over inbreng Pro Krimpenerwaard – MooiMekkerland

In de raadscommissie is gisteren het onderwerp MooiMekkerland besproken. De link naar onze Inbreng PK 16042019 Pro Krimpenerwaard stelt vast dat het college in deze zaak tot het uiterste gaat om een vergunning af te dwingen bij de provincie om de 1.700 illegale geiten van MooiMekkerland te legaliseren. Een conflict met de provincie wordt  niet geschuwd. Voor Pro Krimpenerwaard was dit zo uitzonderlijk dat wij opmerkten dat er dan wel meer aan de hand moet zijn. Wij hebben daarom aan het college gevraagd om vertrouwelijk en geheim alle financiële stukken betreffende dit bedrijf te overleggen. Het college heeft eerder laten weten dat dit bedrijf failliet gaat als de vergunning voor de illegale geiten niet wordt afgegeven. Dat heeft dan gevolgen voor de geldschieters zoals de Rabobank voor ten minste 1 miljoen en nog meer schuldeisers. Wij hebben die informatie nodig om te kunnen vaststellen of er sprake is van belangenverstrengeling. In hoeverre oefenen geldschieters druk uit op het college om hun geld veilig te stellen. Het is niet niks dat het college voorbijgaat aan de volksgezondheid van twee duizend inwoners die wonen binnen een straal van 2 km van dit bedrijf.  Voordat zorgvuldige besluitvorming in de raad plaatsvindt moet een volksvertegenwoordiger over alle onderliggende stukken beschikken. Er staat in deze zaak nogal wat op het spel. Het college reageerde als door een wesp gestoken en weigerde verder onze vragen te beantwoorden.  Deze reactie is college onwaardig en zelfs gevaarlijk voor de democratie. Als dit wordt toegestaan, dan betekent dit dat alleen naar de mond praten wordt geaccepteerd. Inmiddels zijn er al diverse ondemocratische maatregelen genomen. Partijen als VGBK, VVD en SGP moeten dit nog maar eens goed op zich in laten werken.

Het was dan ook niet voor niets dat, naast eigen juristen, de gemeente juridische bijstand heeft ingehuurd. Deze jurist was dan ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Deze hoge kosten zijn voor rekening van de gemeenschap. Nogmaals het gaat hier om een illegaal opererend bedrijf. Ook het “rapport” van de ingehuurde jurist wordt ons niet toegezonden!

Ook stellen wij vast dat het college een brief van de Nationale Ombudsman voor de commissie heeft achtergehouden. Pas na doorvragen gaf het college toe dat er een brief was ontvangen. Volgens bronnen zou er in de brief staan dat de eerste zorg voor de gemeente in deze kwestie moet zijn de volksgezondheid. Ook zou de gemeente de inwoners transparanter moeten benaderen. Pro Krimpenerwaard zal ook deze brief opvragen.

Samenvattend: het colege heeft een groot probleem, alle noodzakelijke informatie wordt niet met de raad gedeeld en naar de reden mogen we raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.