Wethouder Boere zet bomenkap door ondanks protesten

In de raadsvergadering van 2 april heeft Pro Krimpenerwaard in samenwerking met vele inwoners een motie ingediend om de bomenkap in de gehele gemeente in de broedperiode uit te stellen. Natuurlijk geldt dat niet voor bomen die op omvallen staan. Aanleiding was het bericht van VVD wethouder Boere dat zij de prachtige bomen aan de Lopikersingel en de bomen aan de Oude Haven in Schoonhoven maandag/dinsdag  1/2 april zou laten kappen. In de raadsvergadering zei de wethouder dat de bomen in het inspectiepaspoort de kwalificatie “slecht” hadden gekregen. Dat geldt zeker niet voor de bomen aan de Lopikersingel. Die hebben de kwalificatie “matig”. Uitstel was een serieuze optie en stelt de inwoners in de gelegenheid zelf een second opinion in te stellen naar de gezondheid van de bomen. Een eerder rapport is door de wethouder naar de prullenbak verwezen. De motie kreeg onvoldoende steun van de raad (zelfs geen steun van D66). Daar de raad, tegen onze zin, werkt met spreektijd was de tijd van Pro Krimpenerwaard op. De voorzitter (VVD burgemeester) stond het niet toe dat we de waardeloze argumenten van de wethouder konden tegenspreken. Donderdag 4 april worden de bomen gekapt zei wethouder Boere resoluut. Geen spoortje van empathie.

Pro Krimpenerwaard heeft nog op woensdag een laatste persoonlijke oproep gericht aan de wethouder, die hierna wordt afgedrukt.

“Aan wethouder Boere,

De besluitvorming over de motie van Pro Krimpenerwaard in de raadsvergadering van 2 april was teleurstellend.

Pro Krimpenerwaard had minimaal van u verwacht dat u voor de bomen aan de Lopikersingel in Schoonhoven een second opinion zou toestaan. Deze bomen hebben in het inspectierapport de kwaliteit matig gekregen en niet de term slecht tot zeer slecht. U deed in uw onderbouwing voorkomen alsof alle bomen slecht waren.

Uitstel van de voorgenomen bomenkap morgen kan zeker aan de orde zijn zonder dat hierdoor de veiligheid in gevaar komt.

Als u bereid bent om deze maatregel te nemen dan kunt u dat ook voor de 5 kastanjebomen aan de Oude Haven doen.

U heeft als wethouder veel te winnen met zo’n toezegging en nog meer te verliezen bij de inwoners als dit voorstel wordt afgewezen.

Nogmaals, neem de tijd om op verzoek van de omwonenden uiterst zorgvuldig te handelen en de bomen nogmaals door een onafhankelijke deskundige organisatie te laten inspecteren.

Ad Struijs/Pro Krimpenerwaard”

Enkele van de vele reacties van inwoners aan wethouder Boere:

“Morgen (4 april) laat ik door een onafhankelijke bomen expert een onderzoek doen naar de staat waarin de te kappen bomen zich bevinden.

Ik kan hier de kap niet mee voorkomen.

Als blijkt dat de beslissing tot kap terecht is leg ik me er bij neer. Dat standpunt heb ik vanaf het begin naar voren gebracht. Ik wilde alleen een onafhankelijk onderzoek door een derde specialist. Als blijkt dat het niet terecht is vecht ik het aan met zo nodig een kort geding en stel ik mevrouw Boere aansprakelijk voor deze onterechte kap.

Ze is een egotripper waar geen gesprek mee mogelijk is. Dat soort volksvertegenwoordigers moeten nu eens en voor altijd uit de politiek verdwijnen.”

Beste Ria Boere 1 Raad.2 Geachte leden van de Raad.3

brief 4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.