De lokale democratie in de gemeente Krimpenerwaard wordt naar eigen inzicht ingekleurd!

Bert Vriezen: ,,Mijn uitsluiting is zeer uitzonderlijk en onbegrijpelijk”. FOTO FRANK DE ROO – PETER VAN DEN BELT journalist/artikel Algemeen Dagblad d.d. 25 oktober 2018

In het Algemeen Dagblad van 25 oktober 2018 staat dit artikel. De Haastrechtse ondernemer Bert Vriezen wil graag de lokale politiek in, maar is persona non grata in de raad van de Krimpenerwaard. Die heeft Vriezen tot drie keer toe weggestemd als burgerraadslid voor Pro Krimpenerwaard.
De motivatie is niet bekend, maar dat Vriezen het gemeentebestuur herhaaldelijk ‘niet-integer en corruptief’ noemt, zal meespelen. Vriezen vindt dat hij alleen maar de feiten en de hierbij behorende juridische termen benoemt. Hij wil voor zijn partij misstanden aan de kaak stellen. Als hij daar tenminste de kans voor krijgt.
,,Mijn uitsluiting is zeer uitzonderlijk en onbegrijpelijk,” zegt Vriezen. ,,De regels van de gemeente zeggen dat als de geloofsbrieven akkoord zijn, iemand moet worden toegelaten en raadsleden voor móeten stemmen. Na de laatste stemming heeft de burgemeester dat ook toegegeven, maar nu wil hij de regels veranderen, zodat de raad daar wel over mag gaan.”
De eigenaar van De Steinsetuin ligt als ondernemer jaren in de clinch met de gemeente over de openingstijden van zijn horecabedrijf aan de Steinsedijk. ,,Mijn bedrijf is drie keer stilgelegd om onduidelijke reden, en tegen alle afspraken in. De politiek doet ook niets om de schade te beperken, die loopt nu al tegen het half miljoen. Ik moet om 22.00 uur dicht, omdat openstelling volgens de APV volgens het college juridisch onhoudbaar zou zijn. En dat terwijl ik van de milieudienst zelfs 24 uur per dag open mag blijven. Het college maakt misbruik van zijn macht.”

Waarom denkt u zelf dat de gemeenteraad u er niet bij wil hebben?

,,Uit angst. Ik wil de bestuurscultuur veranderen. B en w en de ambtenaren zijn niet integer. Ze maken misbruik van hun macht. Iedereen mag fouten maken, maar als je erachter komt, dat je fout zit, moet je je fout proberen te herstellen. Dat zal dit bestuur nooit doen.”
Wil u alleen daarom de raad in?
,,Nee, ik wil ook versnelling brengen in energiemaatregelen en bescherming van het milieu. Daarnaast wil ik zorgen dat de overheid zo efficiënt mogelijk werkt en dat het bespaarde geld naar de burgers terugvloeit. We zijn nu drie jaar bezig na de herindeling, maar ik zie nog nergens een bezuiniging.”

Waarom zou u nog de politiek in willen? U lijkt op iemand die drie keer een blauwtje heeft gelopen bij dezelfde vrouw.
,,U maakt de verkeerde vergelijking. Een beter voorbeeld is iemand die rijexamen wil doen en drie keer door het CBR is geweigerd. Wat doe je dan? Of een Marokkaanse Nederlander die keer op keer wordt geweigerd bij een discotheek. Moet je dat dan maar accepteren? En dat ik een afwijkende mening heb, is voor mij juist een reden de politiek in te gaan.”
U gaat dus nog een vierde keer proberen om als burgerraadslid tot de raadscommissie te worden toegelaten?
,,Natuurlijk. En anders hoop ik na de volgende gemeenteraadsverkiezingen wel in de raad te komen. Een gekozen raadslid kan niet geweigerd worden. De burger moet centraal komen te staan in deze gemeente, in plaats van de bestuurder.”

Pro Krimpenerwaard onderschrijft dit artikel. In de commissie van 20 november wordt de bijgesloten brief van Pro Krimpenerwaard besproken.

Onderzoeksverzoek 08102018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.