Het nieuwe gemeentehuis wordt een fiasco!

De gemeenteraad wordt op 14 maart 2023 voorgesteld om een krediet beschikbaar te stellen voor de realisatie van het nieuwe gemeentehuis. Een krediet van € 32.534.000 ex btw en incl. een eerder hiervoor beschikbaar gesteld bedrag. In december 2021 was de raming € 27.321.000. De raming van de jaarlijkse lasten valt volgens het college lager uit waarmee wordt voldaan aan de door de raad vastgestelde  nota van uitgangspunten. De jaarlijkse kosten van nieuwbouw mogen niet hoger zijn dan de jaarlijkse lasten van de verbouw van de 4 bestaande locaties overeenkomstig de wettelijke eisen. Volgens het college zouden de jaarlijkse lasten van nieuwbouw zelfs € 132.000 lager zijn dan de verbouw zodat aan dit uitgangspunt wordt voldaan. Dat klinkt mooi, maar klopt dat?

Het college vergeet daarbij te vermelden dat naar dit bedrag is toegewerkt door enkele kostenposten in haar voordeel te wijzigen of nog te wijzigen.  Zoals de gangbare afschrijvingstermijn van 40 jaar te verhogen naar 50 jaar. Het afzetten van de duurzame nieuwbouw tegen de zeer hoge energiekosten van de 4 huidige gemeentelijke kantoren. Het college vergeet daarbij op te merken dat deze hoge energiekosten tijdelijk van aard zijn en wel structureel in de vergelijking worden opgenomen.

Ernstiger is het dat wordt uitgegaan van aanzienlijk minder werkplekken voor ambtenaren door het thuiswerk. Gerekend wordt op een flexfactor van 0,55. Was aanvankelijk 0,7.Maar dat laatste neemt inmiddels fors af. Ook wordt onvoldoende rekening gehouden met de toename van het personeel. Er zijn 100 vacatures die nog niet zijn ingevuld en daarbovenop zou in vergelijk met andere gemeenten het personeelsbestand met ongeveer 60 fte moeten worden opgehoogd.

Pro Krimpenerwaard verwacht dat na de opening van dit nieuwe gemeentehuis er elders weer een kantoor moet worden gehuurd om zo al het personeel een werkplek te geven. Ook zullen de kosten verder oplopen door oplopende bouwkosten, personeelslasten en rente. Het wordt een fiasco.

Zie ook het Algemeen Dagblad Algemeen Dagblad 7 februari 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.