Forse afname van de dienstverlening gemeente Krimpenerwaard

Tijdens de begrotingsbehandeling in november 2021 heeft Pro Krimpenerwaard zijn zorg uitgesproken over de vele vacatures en het niet volgens afspraak met de raad uitvoeren van de vele projecten. Tot verbijstering van Pro Krimpenerwaard ontvangen wij als reactie een raadinformatiebrief van 20 december 2021. Daarin schrijft het college dat de gemeente kampt met een tekort aan ambtenaren om met name de dienstverlening op het terrein van de Ruimtelijke Ontwikkeling voor onze inwoners op een aanvaardbaar niveau te houden. De RIB is bijgevoegd. Pro Krimpenerwaard stelt vast dat naast de zorgelijke niet meerjarig sluitende begroting ook de dienstverlening ondermaats is geworden. Het is voor Pro Krimpenerwaard onaanvaardbaar dat aan de gewone dienstverlening wordt getornd. Dat zelfs de verzoeken om een omgevingsvergunning met 4 weken worden verlengd. Dat principeverzoeken niet meer in behandeling worden genomen. Dat zijn verzoeken of de aanvraag om een omgevingsvergunning in principe voor een positieve besluitvorming in aanmerking komt. Daarmee wordt in een vroegtijdig stadium onnodige kosten voorkomen. De dienstverlening van dit college zakt door de ondergrens. De portefeuillehouder, burgemeester Cazemier, heeft ruim 2 jaar de tijd gehad om passende maatregelen te nemen.

Pro Krimpenerwaard stelt met betrekking tot het gevoerde beleid op het gebied van de ruimtelijke ordening vast dat, door voortdurend van de beleidsregels af te wijken, het meer tijd kost om de omgevingsvergunningen af te geven. Het wordt nodeloos ingewikkeld gemaakt terwijl een simpel afvinksysteem veel tijd bespaart en dat is goed voor een snelle afhandeling. Nu wordt een systeem van willekeur gehanteerd.

Het college heeft op onze vragen geen helder antwoord kunnen geven. De inhuur van personeel biedt geen soelaas en is 3 maal zo duur als eigen personeel. Pro Krimpenerwaard heeft bij herhaling aangedrongen om de knelpunten binnen de organisatie op te lossen en gedurende die periode een passende extra waardering toe te kennen. Nog steeds goedkoper dan personeel in te huren. Het college kiest voor de beperking van de dienstverlening.  Niet onze keuze!

Wederom een voorbeeld om de volgende keer op Pro Krimpenerwaard te stemmen, Wij staan voor een andere bestuurscultuur, u ook?

1.9 RIB Knelpunten capaciteit ambtelijke organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.