Bewoners bedonderd door de gemeente.

Fotograaf Eppo Notenboom

In het Algemeen Dagblad staat vandaag een artikel over inwoners die door de gemeente zijn bedonderd. Een groot aantal Haastrechters en Gouderakkers werd compleet overvallen door een draai van de gemeenteraad van Krimpenerwaard.

Die nam twee terreinen in de dorpen op de valreep alsnog niet op in een natuurplan voor de Krimpenerwaard, zo bleek maandag bij de Raad van State. Met dat plan wil de gemeente ruim 2000 hectare agrarische gronden een natuurbestemming geven.

Verkeerde been

De omwonenden vinden dat onverteerbaar. Volgens Tim Oskam, die drie jaar geleden in Haastrecht aan de Schaatsenrijder een woning kocht, zijn hij en andere woningkopers op het verkeerde been gezet. ,,Toen wij onze woningen kochten was al meer dan vijftien jaar bekend dat het naastgelegen terrein natuur was en zou blijven. En dan nu wil de gemeente daar opeens woningen gaan bouwen, terwijl daar helemaal geen noodzaak voor en behoefte aan is.”

Gouderakker Raymond Ernst had een vergelijkbaar verhaal. ,,Het terrein aan de Middelbok is allang natuur waar heel veel weidevogels leven en broeden. Er is geen enkele reden om dat met 200 dure vrijstaande woningen te bebouwen. In de gemeente is juist behoefte aan sociale woningen en niet nog een villawijk. En bovendien is het terrein al jaren natuur en gaat die er straks aan.”

De Raad van State snapte het probleem van de tegenstanders wel, maar lijkt daar vooralsnog bar weinig aan te kunnen doen. Staatsraad Hans Hagen wees er tijdens de zitting op dat er aan de bestemming van de terreinen niets is veranderd. Die hadden de bestemming ‘agrarisch waardevol terrein’ en hebben die bestemming nog steeds. ,,Kijk, als de gemeente de terreinen nu al een woonbestemming hadden gegeven, had de zaak anders gelegen. Maar de bestemmingen zijn ongewijzigd. De terreinen liggen nu alleen buiten de NNN.”

Volgens de omwonenden schiet de onderbouwing van de gemeenteraad om de terreinen alsnog buiten de NNN te leggen en te ‘ont-natuurgrenzen’ volstrekt tekort. De gemeentewoordvoerder zag dat anders en zei dat het beheer van de terreinen niet zal veranderen en dat het voorlopig blijft zoals het is. En als de gemeenteraad in de toekomst een plan voor woningbouw en sportaccommodaties opstelt, dan kunnen de tegenstanders daar altijd nog bezwaar tegen aantekenen, aldus een raadsman van de gemeente. Overigens is er voor het Middelblok in Gouderak al een zogenoemd voorbereidingsbesluit genomen om woningbouw mogelijk te maken. Uitspraak over de het buiten de NNN-laten van de twee terreinen volgt binnen enkele weken.

Pro Krimpenerwaard heeft als enige politieke partij het politieke spelletje tussen de coalitie partijen en het college doorzien. Deze gebieden zijn bewust buiten de zorgvuldige procedure gelaten en via amendementen alsnog besloten om buiten het natuurgebied te laten. Het college zei toen bij monde van wethouder de Wit (VGBK) in de gemeenteraad dat zij de amendementen ontraden. Een vooraf opgezet toneelstukje. Zo bedonder je de kluit, met dank aan met name de VGBK.
What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.