Burgemeester meet met twee maten als het om demonstraties gaat!

Er zou een lichtjestocht zijn aangekondigd (geen massale demonstratie) met lichtjes en fakkels die gepland stond voor vrijdagavond 12 februari 2021 in Schoonhoven. Per abuis ook 5 februari genoemd. Maar naar onze informatie is hiervoor geen toestemming gegeven. Dat zou de gemeente hebben laten weten gezien de berichtgeving van RTV Krimpenerwaard.

Dit zou inderdaad zijn verboden, omdat de burgemeester vreesde dat er te veel mensen op af zouden komen. De initiatiefneemster is afgelopen maandag door de gemeente gebeld met de mededeling dat het indienen van een demonstratievergunning kansloos zou zijn. Hierdoor heeft zij de melding pas later ingediend.

Volgens Pro Krimpenerwaard is het demonstreren een grondrecht en slechts een melding volstaat. Het is een van de essentiële pijlers van een democratische samenleving. Demonstranten mogen in beginsel zelf de plaats, het tijdstip en de vorm van demonstratie kiezen.

Alleen in uitzonderlijke situaties kan na overleg in de zogenaamde driehoek tot een verbod worden besloten, maar ook dat is aan strakke regels gebonden.

In het Presidium heeft u geweigerd om vragen hierover te beantwoorden en u adviseerde ons in de commissievergadering van 16 februari hierop terug te komen.

Pro Krimpenerwaard heeft u hierop schriftelijk gevraagd ons op 11 februari vóór 12.00 uur hierover volledig te informeren. Afhankelijk van die reactie zouden wij onze demonstratie voor het RECHT OP DEMONSTRATIE al dan niet op vrijdagavond 12 februari houden.

De burgemeester heeft inderdaad gereageerd (zie bijgesloten brief) en daarvoor dank. Maar die brief roept veel vragen op.

Ook wordt bijgevoegd het besluit van de (VVD) burgemeester op de melding voor de demonstratie op vrijdag 12 februari. Gezien de voorwaarden die hieraan worden gesteld kan worden vastgesteld dat het recht op demonstratie fors wordt aangetast. Besluit in format

Slechts 25 personen mogen op een aangewezen wat afgelegen plaats staan tussen 17.00 en 18.00 uur (niet in het donker) en het hebben van fakkels wordt verboden.

Als je deze aanpak van de burgemeester nu eens afzet tegen de boerenacties in Ouderkerk op 14 juli 2020. Meer dan 200 boeren/loonwerkers aanwezig op het plein naast De Drie

Maenen en 150 tractoren op de toegangsweg naar Ouderkerk.  Dat vond ook toen plaats in coronatijd met 1,5 meter afstand. De burgemeester sprak deze mensen nog toe en was vol lof over deze actie. Dit in schrille tegenstelling tot deze actie van een paar mensen. Is hier sprake van het meten met twee maten?

Pro Krimpenerwaard zal hierover aan de burgemeester vragen stellen in de commissie van 16 februari. Zoals:

  1. In welke mate kan het recht op demonstreren worden beperkt (zoals: slechts met hooguit 25 personen demonstreren; niet in het donker; geen fakkels meedragen; geen wandeling, weggestopt op een verlaten plek; etc.)?
  2. Kan de burgemeester uitleggen waarom bij de boerenactie van 14 juli 2020 andere regels golden dan bij deze actie?
  3. Op basis van welke feitelijk bedreigingen heeft u tot deze beperkingen besloten?
  4. Is het recht op demonstratie bij de VVD wel in goede handen?

*Door de besluitvorming van de raad mogen slechts twee vragen worden gesteld. Wij willen dat de overige vragen schriftelijk worden beantwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.