De Burgemeester heeft een geplande vrijheidswandeling te Schoonhoven “verboden”

Er is voor vrijdagavond 12 februari 2021 om 19.00 een vrijheidswandeling in Schoonhoven aangekondigd.

De initiatiefneemster is afgelopen maandag door de gemeente, gebeld met de mededeling dat het indienen van een demonstratievergunning kansloos zou zijn. Blijkens ons onderzoek is het de vraag of de door de burgemeester opgelegde beperkingen strijdig zijn met het recht op demonstratie. Het werd niet toegestaan dat de demonstranten door Schoonhoven zouden lopen, fakkels bij zich dragen en niet demonstreren in het donker. Alleen het aanbieden van een petitie zou aanvaardbaar zijn.

Demonstreren is een grondrecht. 

De Burgemeester kan indien echt noodzakelijk bij gevaar voor de volksgezondheid of bij verwachte onrust een demonstratie beperkingen opleggen. Dit gebeurt in overleg in de zogenaamde driehoek (politie-justitie en burgemeester).

Alleen in zeer uitzonderlijke situaties kan een demonstratie worden verboden. Bijvoorbeeld bij zeer grote risico’s bij daadwerkelijk te verwachten ongeregeldheden. Maar daarvan is naar ons oordeel bij deze wandeling voor de vrijheid geen sprake.

Partijvoorzitters hebben in het Presidium de Burgemeester om uitleg gevraagd over dit verbod”. De burgemeester heeft geweigerd om urgente vragen hierover te beantwoorden. Pas op 16 februari, dus ruim na de geplande demonstratiedatum mocht de gemeenteraad, de burgemeester hierover tijdens de commissievergadering vragen stellen. Dat is natuurlijk veel te laat en onbehoorlijk naar de gemeenteraad te noemen!

Pro Krimpenerwaard heeft daarop de burgemeester schriftelijk gevraagd om uiterlijk vandaag, donderdag 11 februari,  vóór 12.00 uur openheid van zaken te geven over het “afwijzen” van de demonstratie van 12 februari. Pro Krimpenerwaard wil helder hebben of de aangevraagde demonstratie in alle redelijkheid door kan gaan.

Het recht op meningsuiting is een groot goed en daar komen wij voorop. Los van het feit of we het inhoudelijk met demonstraties eens zijn. Dat is aan eenieder om te bepalen waarom van dit recht gebruik wordt gemaakt!

De burgemeester heeft hierop gereageerd. Het blijkt dat het niet gaat om 5 februari, maar om 12 februari a.s. Bijgesloten deze reactie. brief burgemeester – 11022021

Daarop heeft Pro Krimpenerwaard besloten om de geplande demonstratie op vrijdagavond voor het RECHT OP DEMONSTRATIE op te schorten. Wij zullen deze kwestie in de commissievergadering van a.s dinsdag 16 februari bespreken. Helder moet worden welke beperkingen de burgemeester heeft opgelegd. Is daarmee het recht om te demonstreren geschonden?

Pro Krimpenerwaard, voor de inwoners!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.