Oprichting Stichting Cheese Valley

In de commissie van 19 januari is gesproken over het voorstel van het college om de Stichting Cheese Valley op te richten samen met de gemeenten Gouda, Bodegraven-Reeuwijk en Woerden. Het college adviseert de raad dringend om hierover geen wensen en bedenkingen te uiten. Pro Krimpenerwaard vindt dat een uiterst merkwaardige oproep. Het college schrijft dat kaas is gekozen als één van de iconen waar we als  recreatief Krimpenerwaard op inzetten. Via Cheese Valley wordt door samenwerking in de regio, het thema kaas versterkt. Nog steeds vind je de zelfkazende boeren in dit gebied. Ook vindt het college dat Chees Valley bijdraagt aan de ontwikkeling en verduurzaming van het economische profiel met dit culinair product.

Pro Krimpenerwaard heeft onderzoek ingesteld naar dit verdacht summiere voorstel met daarbij gevoegd een merkgids met ontzettend leuke plaatjes van koeien spelend in de wei. Mooi romantisch beeld! Pro Krimpenerwaard stelt vast dat de gemeente het zijn taak vindt om het kaasproduct te promoten en trekt hier een bedrag van € 15.000,–  voor uit (op de bibliotheek wordt € 50.000,– per jaar bezuinigd). Op onze schriftelijke vraag antwoordt het college dat de gemeente zich inzet voor alle kaasboeren/geitenhouders in de gemeente, maar dat de fabrieksboeren/miljoenenbedrijven hieraan geen cent bijdragen. Als dat niet verandert zal de financiële bijdrage te zijner tijd worden beëindigd.

Pro Krimpenerwaard zet zich graag en met volle overtuiging in voor kleine familiebedrijven die biologisch boeren. Wij willen dat de grondprijzen voor die boeren betaalbaar worden en en dat een lager BTW-bedrag voor de melk en kaas gaat gelden. Pro Krimpenerwaard zet zich niet in voor fabrieksboeren met weinig oog voor het welzijn van de dieren. Zo kan ook het geitenbedrijf MooiMekkerland niet door de gemeente worden vertegenwoordigd gezien de vele overtredingen van de wet en het illegaal houden van inmiddels 2000 geiten.

Pro Krimpenerwaard roept het gemeentebestuur op zich in te zetten voor: alle koeien toegang tot de wei, kalfjes laten opgroeien bij hun moeder, de melkproductie naar een gezond peil, buitenruimte voor geiten, stoppen met onthoornen, goede zorg voor jonge geitjes (incl. moederzorg), geen onverdoofd slachten etc.  Wat voor leven hebben deze dieren.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mailEen goede buitenruimte voor alle geiten.

Pro Krimpenerwaard zal tijdens de raadsvergadering van 2 februari een motie indienen. Wij zijn tegen de financiële steun van de gemeente aan de Stichting Cheese Valley.

What do you want to do ?

New mai

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 reactie op “Oprichting Stichting Cheese Valley

  1. De obsessieve drang die er kennelijk is om alles maar op zijn Amerikaans te benoemen stuit mij al tegen de borst. Dat het college de raad dringend adviseert hierover geen tegengas te geven druist regelrecht in tegen de regels van de democratie. De raad en dus ook de kiezer is slechts in beeld bij verkiezingen. Eigenlijk is dit de omgekeerde wereld. Kleine boeren zouden mee moeten liften op de promotieactiviteiten van de grote bedrijven.
    De laatste hebben toch ook een maatschappelijke taak. De houding van het College wekt op zijn minst achterdocht op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.