Beeldbepalende bomen Uilkensstraat in Bergambacht worden mogelijk gekapt

Een van de twee beeldbepalende bomen Burg. Uilkensstraat te Bergambacht

Pro Krimpenerwaard heeft, evenals andere partijen,een hulpkreet van bewoners van de Burg. Uilkensstraat e.o. te Bergambacht ontvangen. Zij zetten zich in voor het behoud van twee waardevolle/beeldbepalende bomen in hun straat. Het betreft een Esdoorn en een Kastanje, beiden meer dan 100 jaar oud, die staan op de twee percelen van de Burg. Uilkensstraat waar momenteel sloopwerkzaamheden aan de gang zijn. Zij hebben begrepen dat de bomen gekapt gaan worden.

Zij volgen de sloopwerkzaamheden nauwlettend en hebben vernomen dat er wellicht een kapvergunning zou zijn. Daar zijn zij erg van geschrokken. Beide bomen staan in de officiële Bomeninventarisatie (november 2010) van de Gemeente Bergambacht genoemd als  ‘waardevol en beeldvormend’. Dat zijn ze ook en, net als veel anderen, zijn de bewoners er erg aan gehecht.

In de ter inzage liggende omgevingsvisie van de Gemeente Krimpenerwaard staat nadrukkelijk dat er vanwege de klimaatveranderingen meer groen in de gemeente moet komen. Nog een reden om ze niet te kappen.

Aangezien de sloopwerkzaamheden op dit moment al vergevorderd zijn vrezen zij voor de twee bomen.  De bewoners vragen de raad, als zij het hiermee niet eens zijn om NU in actie te komen en een mogelijke kap te voorkomen.

Pro Krimpenerwaard heeft in overleg  de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Is deze e-mail bij u bekend?
  2. Bent u voornemens deze twee waardevolle bomen te kappen?
  3. Zo ja, waarom?
  4. Kunnen die bomen niet binnen het plan worden ingepast?
  5. Indien dit niet kan, waarom zijn er dan geen tijdige maatregelen genomen om deze bomen uit te plaatsen? Wij hebben hiervoor eerder een algemeen plan ingediend “Geef bomen een tweede kans”.
  6. Heeft uw college overleg gehad met inwoners die zich inspannen deze bomen te sparen?
  7. Heeft u een rapport laten opstellen over de kwaliteit van deze twee bomen?

Het afschuwelijk wederom te moeten vaststellen hoe makkelijk het college met de gezonde bomen in de gemeente omgaat en nog steeds het raadsbesluit niet nakomt om het aantal bomen minstens in stand te houden.

1 reactie op “Beeldbepalende bomen Uilkensstraat in Bergambacht worden mogelijk gekapt

  1. Milieubeleid van de gemeente alleen in woorden! Wanneer wordt dat beleid eens geloofwaardig? Talloze voorbeelden van miskleunen op dat gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.