Inzetten militairen als boa in buitengebied

Pro Krimpenerwaard heeft bericht ontvangen dat de provincie Limburg militairen gaat inzetten als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Het gaat om een proefproject. Het betreft tien medewerkers van de Lichte Brigade in Oirschot, die buiten diensttijd en in boa-uniform toezicht gaan houden in het buitengebied.

Deze militairen worden in hun vrije tijd opgeleid en vervolgens flexibel ingezet. Op deze wijze wordt werkervaring opgedaan en kan helpen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Dat is met name voor mensen met een aflopend contract bij defensie.

De ingezette militairen hebben dan twee werkgevers. Als militair werken zij voor defensie; als boa voor de provincie.

Deze mensen kunnen worden ingezet tegen stroperij, controle van de jacht, illegaal vissen, dumpen van afval, toezicht op recreatie, afsteken vuurwerk etc.

Pro Krimpenerwaard heeft bij herhaling gepleit voor de inzet van groene boa’s in het buitengebied. Wij hebben afdoende aangetoond dat het hier ontbreekt aan handhaving. De burgemeester heeft ook bij herhaling aangegeven dat het toezicht in het buitengebied een taak is van de provincie. Dat is ten dele waar, maar ook de gemeente heeft hier een verantwoordelijkheid.

Pro Krimpenerwaard heeft de volgende vragen aan de burgemeester gesteld:

  1. Is de burgemeester, portefeuillehouder, hiervan op de hoogte?
  2. Zou dit een forse ondersteuning kunnen betekenen voor het noodzakelijke toezicht in het buitengebied?
  3. Is de burgemeester voornemens deze bijzondere uitbreiding van de groene boa’s op korte termijn bij de provincie aan te kaarten?
  4. Zo ja, is de burgemeester voornemens ons daarover regelmatig te informeren?

1 reactie op “Inzetten militairen als boa in buitengebied

  1. Goed idee! In Nederland is men kampioen in niet handhaven. Daar kun je zo een paar voorbeelden van opnoemen. Daardoor neemt men het niet zo nauw met de regels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.