MooiMekkerland krijgt uitstel van faillissement

Op 24 november 2020 heeft de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de verzoeken van het college van burgemeester en wethouders en MooiMekkerland om het treffen van een voorlopige voorziening hangende de hoger beroepen uitspraak gedaan in de voorlopige voorziening “dossier MooiMekkerland in Stolwijk”.

Bij besluit van 16 juli 2019 heeft het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland geweigerd aan het college van burgemeester en wethouders van Krimpenerwaard ontheffing te verlenen van de Omgevingsverordening Zuid-Holland. Zoals we al eerder hebben uitgelegd heeft dit bedrijf in zeker 35 zaken illegaal gehandeld en worden inmiddels 2400 geiten gehouden zonder de vereiste vergunning. Het melkgeitenbedrijf heeft een vergunning voor het houden van 812 geiten. Daarbij was voor de provincie het bedrijfsbelang ondergeschikt aan het gezondheidsbelang van zeker 2.000 omwonenden in een straal van 2 km rond het bedrijf. De provincie had daarom een geitenstop opgenomen in de Omgevingsverordening.

De voorzieningenrechter wil de melkgeitenhouder de mogelijkheid bieden om deze zaak in een bodemprocedure voor het gerecht te verdedigen. Het innen van de opgelegde dwangsommen is uitgesteld tot na de definitieve uitspraak. Een andere uitspraak zou namelijk, gezien zijn miljoenenschuld, leiden tot zijn faillissement.

Pro Krimpenerwaard ziet een definitieve uitspraak van de Raad van State met vertrouwen tegemoet. Het belang van de illegaal handelende melkgeitenhouder moet ondergeschikt zijn aan de gezondheid van de ruim 2.000 omwonenden.

De provincie betreurt het dat het algemeen belang van de gezondheidsrisico’s niet zwaarder is gewogen in de uitspraak.

Advocaat Gerbrand Kranendonk laat namens een omwonende weten: ,,De gemeente was totaal niet bezig met de volksgezondheid. Het is jammer dat de Raad van State niet onderkent dat de gemeente Krimpenerwaard daar ook rekenschap van moet geven. Het beeld dat de melkgeitenhouder het slachtoffer is, is niet waar.” Bovendien is het op deze wijze houden van de melkgeiten in strijd met het bestemmingsplan.

Pro Krimpenerwaard verwacht dat begin volgend jaar dit dossier in bodemprocedure op de rol staat bij de Raad van State.

Het is vervolgens niet uitgesloten dat de gemeente (misschien de leden van het college in persoon) door de melkgeitenhouder aansprakelijk wordt gesteld.

De uitspraak staat op de site van de Raad van State.nl – uitspraken – Krimpenerwaard.

1 reactie op “MooiMekkerland krijgt uitstel van faillissement

  1. Sorry, maar ik begrijp hier niets van! Een bedrijf die illegale praktijken bedrijft en een gemeente die pal staat voor diezelfde praktijk. Provincie beslist negatief en Raad van State stelt weer uit. Bedrijf wordt gepemperd en behandeld als slachtoffer en de gezondheidsbelangen van bewoners in de omgeving worden genegeerd. Dit allemaal op kosten van de belastingbetaler. Bestuur en politiek wordt op deze manier nooit geloofwaardig. Hier gaat een verkeerd signaal van uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.