Pro Krimpenerwaard tegen een ongedekte cheque van 4 miljoen voor de Algeracorridor

Pro Krimpenerwaard heeft zich als eerste partij uitgesproken om een financiële bijdrage te leveren voor de aanpak van de Algeracorridor ook in het belang van de verkeersdoorstroming van en naar de Krimpenerwaard. Dat is van groot belang voor onze inwoners. Wethouder Boere was aanvankelijk fel tegen, maar bond later in. De garantiebijdrage voor de gemeente Krimpenerwaard is vastgesteld op € 4 miljoen. De totale kosten bedragen € 90 miljoen. Daarmee is ook het aanvankelijk plan om voor onze inwoners een tolheffing in te voeren van tafel. Ook daar heeft Pro Krimpenerwaard zich fel tegen verzet.

Dit voorstel zou al in de raadsvergadering van maart 2020 worden behandeld. Het is nog steeds onduidelijk waarom dat niet heeft plaatsgevonden. Een te volle raadsagenda zou voor het college de reden zijn; dat lijkt ons onwaarschijnlijk.

Het college had toegezegd om bij de Kadernota van 14 juli 2020 een dekkingsvoorstel te doen. Dat kwam er niet van. De dekking van dit bedrag ontbreekt ook in de vastgestelde meerjarenbegroting 2021-2024. Wij hebben diverse malen aan de portefeuillehouder Boere gevraagd waarom die dekking nog steeds ontbreekt.  Zonder toelichting werd ons meegedeeld dat in 2021 dekking voor die 4 miljoen wordt gezocht.

Dit beleid lijkt op de aanvankelijke plannen van het college om de hoge zorgkosten van 2,7 miljoen niet volgens de voorschriften in de begroting op te nemen. Ook toen ontbrak het dekkingsvoorstel. Toen werd de gemeente teruggefloten door de provincie. Alsnog werd er dekking gevonden door o.a. € 5,8 miljoen uit de opbrengst Eneco aandelen te halen. Pro Krimpenerwaard is benieuw of onttrekking aan de begroting van deze 4 miljoen zonder dekking wel door de provincie wordt geaccepteerd.

Pro Krimpenerwaard heeft in de raadsvergadering van 17 november daarom tegen het voorstel moeten stemmen.

Wederom werd een deel van de presentatie van de plannen Algeracorridor achter een slotje geplaatst. Sinds de instelling van de commissie Bestuurlijke Vernieuwing zijn er nog nooit zoveel stukken geheim verklaard. Openbaar moet het uitgangspunt zijn.

Pro Krimpenerwaard heeft een motie ingediend om de nieuwe inzet van het college voor een extra oeververbinding af te wijzen. De vorige inzet heeft de gemeente Krimpenerwaard een 1/2 miljoen gekost; zonder resultaat. Het college heeft hiervan niet geleerd. Helaas kreeg de motie alleen steun van de PvdA en Waard 18.

De briefwisseling tussen Krimpen a/d IJssel en de gemeente. Verwezen wordt naar de brief van 16 juni 2020. Daaruit blijkt dat de verstandhouding met de gemeente Krimpen a/d IJssel slecht is. Het college van die gemeente vindt dat ons college wel met woorden maar niet of nauwelijks met (financiële) daden invulling geeft aan de gezamenlijke belangen. Met als uitkomst dat het steeds de gemeente Krimpen is die (de grootste) financiële inspanning moet leveren om het wegbeheer en de bereikbaarheid van de Krimpenerwaard te verbeteren.  Wethouder Boere deed alsof er niets aan de hand was. De verhouding noemt zij zeer plezierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.