Geblunder bij aanpak Buiten de Veerpoort kost 1/2 miljoen

oude foto van de Veerpoort

De voormalige gemeente Schoonhoven heeft in 2014 het besluit genomen om de historische uitstraling van Schoonhoven te versterken. De stadswallen moesten worden gerestaureerd en daarop moest een vrij zicht komen. Daarvoor moesten zowel de voormalige friettent op wielen en de schuur van de Veerdienst worden verplaatst. De friettent (nu: Cafetaria Brasserie de Veerpoort) is verplaatst richting Lek en verstoort het zicht op de historische poort (strijdig met het beschermd stadsgezicht). Een enorme blunder. Daarom heeft Pro Krimpenerwaard dit plan toen afgewezen. Ondanks diverse toezeggingen aan Pro Krimpenerwaard is het college niet voornemens de schuur van de Veerdienst te verplaatsen. Daarmee is dat deel van het plan mislukt. Verder is de vergroening ingewisseld voor verstening met lukraak geparkeerde auto’s. Dat in een tijd van klimaatverandering. Ook zijn tijdens de werkzaamheden de onder de grond gelegen historische brugdelen (monument) voor de Veerpoort zwaar beschadig. Deze plek is tijdelijk afgedekt. Hierover hebben Pro Krimpenerwaard en CDA op 14 mei 2019 een motie ingediend. De raad heeft toen besloten om: de brug in overleg met de Historische Vereniging Schoonhoven te herstellen en te onderzoeken of de bogen en de brug zichtbaar gemaakt kunnen worden door bijvoorbeeld het plaatsen van een passende glazen plaat of de brug bovengronds te positioneren in overleg met de Historische Vereniging Schoonhoven. Verder zou deze locatie een evenemententerrein worden. Hierop is al vooruitgelopen door het initiatiefvoorstel van Pro Krimpenerwaard d.d. 2011 uit te voeren en de kermis te verplaatsen van het Doelenplein naar Buiten de Veerpoort.

De uitvoering heeft veel blunders opgeleverd en daardoor een forse financiële schade van 1/2 miljoen om dat te herstellen. In het onlangs gepresenteerde herstelplan stelt het college voor om de opstelplaats voor fietsers bij het veer te verbeteren; voor de verkeersveiligheid (diverse ongelukken gebeurd) een fietspad richting de Veerpoort aan te leggen langs de stadswal; de verstening te vervangen door gras; de parkeerplekken bij de Brasserie te verschuiven; beleefbaar maken van de brug voor de Veerpoort.

Voor uw informatie volgt hier de link naar het gepresenteerde plan.  00_BuitenDeVeerpoort_Dossieroverleg 7 okt 2020

Laat uw stem horen, nu het nog kan!

Pro Krimpenerwaard pleit al 25 jaar  voor het afsluiten van de Veerpoort voor het gemotoriseerde verkeer. Dat komt de veiligheid en de leefbaarheid van de inwoners in de binnenstad ten goede. Tijdens de presentatie bleek dat de meerderheid inclusief de aanwezige wethouders (de Wit en Boere) hier inmiddels ook voor zijn. Dat betekent dat de afsluiting in het plan moet worden verwerkt, om zo te voorkomen dat we straks weer een rekening krijgen om dit plan uit te voeren. Het autovrij maken van de Stenen Brug kan later in overleg met de inwoners plaatsvinden. Er ligt een vrij recent verkeersplan dat zo kan worden uitgevoerd.

Pro Krimpenerwaard heeft inmiddels de volgende wijzigingsvoorstellen ingediend:

  • De parkeerplaatsen bij de Brasserie terugbrengen tot 4 parkeerplekken voor mensen met een beperking (er zijn twee grote parkeerplaatsen aan weerszijde van Dika die slechts voor 10/15 %  worden gebruikt).
  • Paal in de grond voor de Veerpoort
  • Historische foto’s bij de Veerpoort plaatsen
  • Uitvoering geven aan de motie van Pro Krimpenerwaard/CDA
  • Nagaan of de locatie weer kan worden bestemd als evenemententerrein
  • Planten van bomen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.