Verplaatsen bibliotheek Bergambacht en tijdelijke sporthal Schoonhoven

Voormalig postkantoor Meidoornstraat 2 in Bergambacht
Bibliotheek Esdoorn 1 in Bergambacht
bibliotheek Esdoorn 1 in Bergambacht

 

 

 

 

 

 

Bibliotheek Bergambacht

Over het verplaatsen van de bibliotheek in Bergambacht van de Esdoorn 1 naar Pleinstraat 4 (gebouw Speksnijder) als tijdelijk onderkomen is amper gesproken. Blijkbaar geen issue voor de politieke partijen.  Wat is er aan de hand? Wethouder Boere stelt voor om het voormalige postkantoor, Meidoornstraat 2 te kopen en het pand (bibliotheek) Esdoorn 1 te verkopen. De bibliotheek is in 2015 inpandig gerenoveerd. Welk plan heeft de wethouder? Zij wil aan de Meidoornstraat een functionele accommodatie realiseren voor de huisvesting van de 2 basisscholen met andere maatschappelijke voorzieningen. De aankoop van het voormalige postkantoor is dan nodig, vindt de wethouder. De gemeente  heeft echter een ernstige misrekening gemaakt. De raad heeft op voorstel van het college besloten een voorkeursrecht aan te gaan met betrekking tot het voormalige postkantoorgebouw. Verzuimd werd om na te rekken of het pand al dan niet was verkocht. Door deze fout moet de gemeente aanzienlijk meer betalen voor deze aankoop en bovendien het bibliotheekgebouw als ruilmiddel inzetten. Totale kosten van deze deal € 400.000,– plus extra kosten voor het verplaatsen van de bibliotheek (voor een periode van 4 jaar) naar de Speksnijderlocatie (interieur), Pleinstraat 4. Dit gebouw moet hiervoor geschikt worden gemaakt.

Heeft de wethouder een plan voor de locatie Meidoornstraat. Nee, niet echt. Aanvankelijk wilde zij op die locatie de 2 basisscholen (openbaar en bijzonder) in een multifunctioneel gebouw plaatsen en aanvullen met andere maatschappelijke voorzieningen. Dat plan is niet uitvoerbaar. De locatie blijkt achteraf bezien te klein. Op die locatie zal de openbare basisschool Kiezel en Kei in een nieuw gebouw worden gehuisvest. Pro Krimpenerwaard geeft u op een briefje dat ook de bijzondere basisschool een gelijksoortige investering zal eisen. De kosten zullen behoorlijk oplopen en niet passen binnen een gemeentelijke begroting met rode cijfers.

Pro Krimpenerwaard heeft eerder tijdens de bespreking in de commissie gevraagd dit voorstel in te trekken en pas naar de raad te komen met een doordacht plan. Dat werd door de wethouder ter zijde geschoven en de commissie vond dat prima. Er bleef voor Pro Krimpenerwaard niets anders over dan tegen dit ondoordachte plan te stemmen. Wij willen de bibliotheek niet offeren aan een plan wat er niet is. Wat vindt u hiervan? Zijn de inwoners hierbij betrokken?

Tijdelijke sporthal in Schoonhoven

In de raad van 29 september 2020 is besloten om het realiseren van een tijdelijke sporthal De Meent in Schoonhoven door te schuiven naar de volgende raadsvergadering van 17 november. De wethouder is gevraagd om meer onderzoek te doen naar de diverse mogelijke locaties in Schoonhoven en inzicht te geven in de kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.