Huis van democratie

Ad Struijs, fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard

Actualiteitendebat voor  de raadsvergadering van 14 juli 2020

Datum: 13 juli 2020

Indieners: Pro Krimpenerwaard, PvdA en Waard 18

Onderwerp: Raadsvergaderingen in Alphen aan den Rijn

Toelichting:

Op grond van artikel 41 van het Reglement van orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad wordt door Pro Krimpenerwaard, daarin gesteund door de PvdA en Waard 18, een actualiteitendebat aangevraagd.

Het gaat over het onderwerp “Het houden van raadsvergaderingen buiten de gemeente Krimpenerwaard”.

Hierna volgt de toelichting van Pro Krimpenerwaard.

In de besloten vergadering van het presidium is dit onderwerp besproken. Hierover mag PK helaas geen mededelingen doen. In het persbericht staat dat de raadsvergaderingen na het zomerreces voorlopig niet in de raadzaal Krimpenerwaard zullen plaatsvinden. Uitgaande van de RIVM Corona richtlijnen kan de raadsvergadering niet in de raadszaal in Lekkerkerk plaatsvinden. Een belangrijk argument hiervoor zijn de hoge kosten voor het steeds weer op- en afbouwen en de huur van opnamen apparatuur en bediening. Daarom is gezocht, volgens het persbericht, naar een ruimte die permanent beschikbaar is en die kan voldoen aan de benodigde technische eisen.

Het presidium zou heel erg blij zijn met het aanbod van de gemeente Alphen aan den Rijn om voor de twee raadsvergaderingen van september en oktober van hun raadzaal en faciliteiten gebruik te kunnen maken.

Het is wel opvallend dat de gemeente op zoek blijft naar andere mogelijkheden binnen de gemeentegrenzen.

Dat laatste wijst erop dat er toch alternatieven zijn. Bovendien is niet uitgesloten dat ook na oktober de RIVM Corona richtlijnen van kracht blijven. Krimpenerwaard blijft van mening, evenals een of meer andere partijen, dat wij deze raadsvergaderingen in de gemeente Krimpenerwaard moeten organiseren. Wij moeten onze eigen broek op kunnen houden, zeker als het om de lokale democratie gaat. Voor een gemeente met deze omvang moet dat mogelijk zijn. Bovendien is het argument kostenpost geen sterk argument. De democratie mag wel wat kosten. Bovendien zijn in het verleden meer uitgaven gedaan waarbij vraagtekens gezet mogen worden. In dit geval lijkt het verantwoord besteed.

Tot slot vindt Pro Krimpenerwaard dat zo’n zwaarwegend besluit in de gemeenteraad moet worden genomen. In een openbare raadsvergadering moeten de argumenten worden gewisseld en door de voorzitter van de raad inzicht worden gegeven in de zoektocht naar alternatie locaties met de daarbij behorende kosten. De bijgesloten motie wordt ingediend.

Aanvullende vragen

  1. Kan inzicht worden gegeven in de zoektocht naar alternatie vergaderruimten in de gemeente en de daarbij behorende kosten?
  2. Kan een overzicht worden gegeven van alle ruimten die hiervoor geschikt zouden zijn?
  3. Waarom geen semi permanente ruimte inrichten (bijvoorbeeld in combinatie met de vervanging sporthal De Meent-Schoonhoven). De kosten zijn eenmalig/gedeeld.
  4. Is het verzetten van de raadsvergaderingen een optie?
  5. Kan voor die avonden de afspraak worden gemaakt dat de beschikbare ruimte voor de democratie beschikbaar moet zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.