Stemming over personen ongeldig verklaard

Voor de raadsvergadering van 26 mei 2020 stond op de agenda de benoeming en beëdiging van 2 commissieleden voor de SGP en D66, de benoeming van Ir. Walraad voor de commissie ruimtelijke kwaliteit en de benoeming van de heer de Cloe, oud waarnemend burgemeester van de voormalige gemeente Schoonhoven, als lid van de Raad van Toezicht Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs.

De stemming over personen is volgens de Gemeentewet en het Reglement van orde voor de raad geheim en moet aan zeer strenge eisen voldoen. Het is uiteindelijk een gênante vertoning geworden waarover Pro Krimpenerwaard  aan de voorzitter van de raad schriftelijke vragen heeft gesteld d.d. 9 juni. Pas op maandag 15 juni ontvingen wij van de voorzitter (de burgemeester), bericht via een raadsinformatiebrief dat de stemming door de commissie “stemopneming” ongeldig was verklaard.

Alles wat fout kon gaan is fout gegaan. Voorafgaande aan de digitale vergadering werden de stembriefjes naar de raadsleden gezonden. Het was de bedoeling dat na de raadsvergadering van 26 mei die stembriefjes door de raadsleden zouden worden ingezonden in een gesloten enveloppe, zonder enige herkenning van de persoon. Natuurlijk konden de niet aanwezige raadsleden niet stemmen. Juist dat laatste was oncontroleerbaar. Twee raadsleden waren afwezig en het was niet na  te gaan (geheime stemming)  of ook zij aan de stemming hadden deelgenomen. Er waren ook diverse signalen dat de geheimhouding niet werd gerespecteerd. Daarover mag blijkbaar niets worden gezegd.

De nieuwe geheime stemming over deze personen vindt nu plaats in de fysieke raadsvergadering van 14 juli 2020, die plaats vindt in de Drie Maenen in Ouderkerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.