Initiatief van Pro Krimpenerwaard “blik bij plastic ” alsnog uitgevoerd

Zoals was te verwachten is het plan van Pro Krimpenerwaard, om het scheiden van afval efficiënter en goedkoper te maken door blik te voegen bij plastic, onlangs door het college overgenomen. Het college is nu van mening dat blik-bij-plastic de hoeveelheid recyclebaar afval zal toenemen.

Sinds april 2017 loopt in de gemeente een pilot “blik bij glas”. Deze resultaten waren volgens wethouder Bening (D66) positief, maar we hebben tot op heden de evaluatie niet ontvangen, ondanks toezeggingen.

Pro Krimpenerwaard heeft veel aandacht aan dit onderwerp besteed. In verband met de behandeling van de Jaarrekening 2018 hebben wij gevraagd waarom de inzameling van blik-plastic en glas in de regio niet op elkaar wordt afgestemd.

Bij de behandeling van de Kadernota 2020, op 18 juni 2019, hebben wij gevraagd waarom de wijze van afvalinzameling van de gemeente Gouda niet wordt gevolgd. Dus blik bij plastic. Het is nu een rommeltje en de inname van blik blijft ver achter.

Pro Krimpenerwaard heeft op 13 november 2018 een motie ingediend (nummer 18-31) om toch te besluiten om blik bij plastic te voegen. Hierna wordt de motie afgedrukt. Helaas werd de motie door de wethouder ontraden en stemde alleen Pro Krimpenerwaard voor.

Op 22 mei 2019 heeft Pro Krimpenerwaard schriftelijke vragen gesteld over de toen plots door de gemeente verspreide plasticzakken waarop de tekst stond: “blik bij plastic”. Wij dachten dat de gemeente toen al tot het besef was gekomen dat de  pilot “blik bij glas” niet zou werken en tot verhoging van de afvalstoffenheffing zou leiden.

Nee, zei wethouder Bening, er was een foutje gemaakt.

Maar goede ideeën worden uiteindelijk altijd overgenomen, het had alleen veel eerder gemoeten. Dan had u lagere afvalheffing betaald en was de afvalscheiding toegenomen; goed voor het milieu.

MOTIE                                         

 Nr:

 Datum: 13 november 2018

 Onderwerp: aanbieden blik

Tekst motie:

De raad van de gemeente Krimpenerwaard in vergadering bijeen d.d. 13 november 2018;

gehoord de beraadslaging;

wij als gemeente onze burgers willen stimuleren zo veel mogelijk afval te scheiden;

constaterende dat nu het blik kan worden toegevoegd aan de glasbakken;

dat het, na informatie van de wethouder, het onzeker is dat het blik ook in de toekomst op deze manier kan worden gescheiden;

dat de afvalscheiding zo goed mogelijk moet worden toegesneden op de behoefte van en de dienstverlening aan de inwoners;

dat in de gemeente Gouda vanaf 2017 het blik wekelijks kan worden toegevoegd aan de plasticzakken;

dat dit systeem voor de inwoners veel eenvoudiger en hygiënischer is en daarom eerder verleidt om hieraan mee te doen;

zorgt voor een positieve bijdrage aan het beperken van de afvalberg en bovendien kostenverlagend werkt voor de inwoners;

roept het college op om het systeem Gouda ook voor de gemeente Krimpenerwaard in te voeren;

en gaat over tot de orde van de dag

Ondertekening: 

Pro Krimpenerwaard

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.