Pleidooi om gebied ten zuiden van Haastrecht voor natuur te behouden

Pro Krimpenerwaard heeft in de raadsvergadering van 26 mei 2020 een actualiteitendebat aangevraagd en gehouden over de eventuele gevolgen voor het aantal weidevogels, wanneer het door de raad aangenomen amendement over het ontgrenzen van het deel ten zuiden van de kern Haastrecht/Bilwijk, wordt uitgevoerd. Wij hebben ter onderbouwing van ons standpunt vele stukken toegevoegd. Deze stukken zijn aan het agendapunt toegevoegd en na te lezen op de website van de gemeente, bij raadsvergaderingen.

Hierover hebben wij een motie ingediend waarin wij het college oproepen om de gevolgen van het aangenomen amendement voor de natuurontwikkeling en de beschermde weidevogels in kaart te brengen en zo spoedig mogelijk aan de raad aan te bieden en de raad volledig te informeren over het gebied zelf. Het blijkt, na onderzoek van Pro Krimpenerwaard, dat er een defensiepijpleiding voor het transport van kerosine door het gebied loopt wat op het moment van besluitvorming niet bekend was. Die informatie was door de VGBK de raad onthouden, en dus ook de daaruit voortvloeiende ecologische gevolgen voor dat gebied. Jammer genoeg heeft onze motie onvoldoende steun gekregen. Het is nu aan de Raad van Staten om uitspraak te doen.

Ook heeft Tim Oskam uit Haastrecht nogmaals dit onderwerp toegelicht en zijn zorgen uitgesproken over zowel de inhoud als de gevolgde procedure.

Wij voegen ter informatie toe het artikel hierover in de IJsselbode Haastrecht/Vlist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.