Kernpunten uit de vierde raadsinformatiebrief in het kader van de Coronacrisis.

Kernpunten uit de vierde raadsinformatiebrief in het kader van de Coronacrisis.

Het afgelopen weekend werden de grote parkeerplaatsen weer afgesloten en was er extra aandacht voor de dijken en recreatiegebieden. Daarnaast blijkt dat jongeren nog steeds regelmatig samenscholen bij de surfplas. Afgelopen vrijdagavond werd daarom in samenwerking met de politie een actie opgezet rondom deze locatie. Tijdens deze actie ontvingen 8 jongeren een proces-verbaal en kregen 18 jongeren een officiële waarschuwing. Door de politie werd bovendien weer extra ingezet op overlast motorrijders op de dijken. Een aantal maal is ook hier proces-verbaal opgemaakt.

Ondersteunen van en initiatieven in de samenleving

Ondernemers & zelfstandigen

Het Regionale Bureau Zelfstandigen heeft voor de gemeente Krimpenerwaard 366 aanvragen geregistreerd. Door hen is de inschatting gemaakt dat hier ca. 170 aanvragen aan toegevoegd moeten worden (nog niet geregistreerd) De belangrijkste prioriteit is de uitbetaling van voorschotten. Inmiddels wordt er ook gewerkt aan een plan van aanpak fraude en ondermijning. Zodra er hiervan een vermoeden is wordt dit in overleg opgepakt.

Onderwijs/24-uurs noodopvang/zorg voor kwetsbare kinderen

  • Er is nog altijd voldoende capaciteit
  • Er is nog geen gebruik gemaakt van 24-uurs opvang
  • Tijdens de meivakantie is noodopvang beschikbaar (cruciale beroepen en kwetsbare kinderen). Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van kinderopvang en scholen.
  • Rondom kwetsbare kinderen wordt goed samengewerkt met het Loket Samenleving en Zorg en andere betrokken professionals.
  • Het onderwijs denkt na over de organisatie/invulling van het onderwijs, nu de scholen na de meivakantie opengaan.

Zorg en Welzijn

Door de Coronamaatregelen kan een groot deel van de zorg niet meer op reguliere wijze plaatsvinden. Zorgaanbieders hebben hiervoor o.a. onderstaande alternatieven ingezet:

  • Aanbieders bieden cliënten ondersteuning bij het maken van een dagprogramma. Zij sturen cliënten een document met activiteiten en tips om de tijd door te komen (bijvoorbeeld: dagplanning, blanco planning, creatieve- en ontspanningsactiviteiten, huiswerkopdrachten/ondersteuningsmiddelen/projecten, online tips, huishoudelijke klusjes, bewegingsadviezen etc.).
  • Aanbieders maken samenwerkingsafspraken en stemmen onderling af over de verdeling van taken.
  • Indien digitaal contact niet mogelijk of onwenselijk is, vinden er nog steeds bezoeken bij cliënten thuis plaats.

Zorghotel de Arendshoeve

Volgens de laatste informatie zijn er 14 bedden bezet in Zorghotel de Arendshoeve.

Bedrijfscontinuïteit

Op diverse vitale processen is meer druk komen te staan. Zo bestaat de behoefte aan inzet van waarnemers om de noodverordening te kunnen handhaven, is extra inzet nodig voor de ondersteuning van ondernemers en zzp-ers, inzet voor de noodopvang en de druk op het telefoonteam van het KCC. In de afgelopen weken is de inzet van andere medewerkers op de vitale processen vergroot.

Gemeentelijke dienstverlening

Huwelijken

Naar aanleiding van het besluit om huwelijken te laten plaatsvinden in de Drie Maenen of de Raadszaal in Bergambacht (gratis huwelijken in Stolwijk), zijn alle bruidsparen die een huwelijk hebben gepland tot 1 juni gebeld. De helft van de huwelijken zijn geannuleerd of verzet naar een latere datum. De andere helft heeft de keuze gemaakt of denkt na over de keuze van locatie.

Begraven

Het aantal begravingen in de gemeente is de afgelopen periode toegenomen. Daarnaast zijn door ziekte een aantal gastheren begraven uitgevallen. De taken van de gastheren worden dan waargenomen door collega’s.

Belastingmaatregelen i.v.m. de Corona-crisis

De gemeente verstuurt aanslagen leges, lijkbezorgingsrechten, havengelden en marktgelden. De gemeente heeft de volledige invordering hiervan voor iedereen stopgezet tot 1 juli 2020. Ondernemers en inwoners hoeven geen contact op te nemen om uitstel te krijgen, maar kunnen wel indien noodzakelijk een betalingsregeling aanvragen.

In overleg met de deelnemers kunnen ondernemers en ZZP-ers sinds half maart bij het SVHW ook uitstel van betaling aanvragen tot 31 augustus 2020. Op 2 april was er voor € 10.658,– uitstel van betaling verleend en op 10 april voor € 64.401,–.

Invordering

SVHW voert in april geen dwanginvorderingsmaatregelen (aanmaningen en dwangbevelen) uit voor zowel ondernemers als particulieren. Overige invorderingsacties voor oudere invorderingen zullen wel doorlopen (o.a. beslag inkomen).

Pro Krimpenerwaard is van mening dat het de hoogste tijd wordt om met de raad in gesprek te gaan over noodzakelijke maatregelen in de gemeente. Denk hierbij aan opening van zwembaden (eerst voor de jeugd); meer ruimte voor bezoek van verpleeghuizen; start van sportverenigingen voor de jeugd; openen van sportscholen binnen de 1 ½ meter maatschappij; horeca/restaurants; opening campings; etc.

Nu begint het erop te lijken dat na 6 weken de noodverordening oneigenlijk wordt gebruikt.

Pro Krimpenerwaard zal het college/de burgemeester hierop aanspreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.