College/raad hebben geen oog voor natuurgebieden!

Haastrecht

Pro Krimpenerwaard vindt het een dwaling van het gemeentebestuur dat het gebied ten zuiden van de wijk Bos en Water in Haastrecht in de toekomst wordt bebouwd. Doodzonde! Het is een prachtig gebied met vergezichten naar Stolwijk en Schoonhoven. Het college met steun van de raad zet verder in op verrommeling van het Groene Hart.

Eerder heeft Pro Krimpenerwaard hierover artikelen geschreven, zoals over het prachtige natuurgebied bij Gouderak. Ook daar wordt natuurgebied aangewend voor woningbouw/sportvelden.

Beide locaties zijn door de raad, via een amendement, aan de natuur onttrokken. Het college heeft die amendementen zogenaamd ontraden, omdat die strijdig zijn met de veenweideovereenkomst. Die overeenkomst geldt voor onze inwoners (voor sommige is dat ook pijnlijk) en natuurlijk voor het college/raad. Maar nee hoor. Het gemeentebestuur gaat “handig”  met de regels om.

Jaarlijks worden er broedvogelmonitoringen in het Groene Hart uitgevoerd. Ook binnen de Hooge Boezem achter Haastrecht. Ook wordt er dit jaar een integrale telling van weidevogels in de Krimpenerwaard uitgevoerd in opdracht van de provincie, waarbij het gebied ten westen van de Vlist wordt meegenomen. Wij kunnen nu al voorspellen dat het niet goed gaat met de weidevogels. Het gemeentebeleid levert daaraan een bijdrage.

Inmiddels lopen er vanuit Haastrecht en Gouderak veel beroepszaken bij de Raad van State.

Voor de duidelijkheid. Pro Krimpenerwaard is niet tegen woningbouw, maar wel op minder kwetsbare locaties. Het Groene Hart is een beschermd nationaal monument. Laten we daar zuinig mee omspringen.

In het Algemeen Dagblad van 18 februari 2020 staat het volgende artikel.

“Dertig Haastrechters uit de wijk Bos en Water zijn zwaar ontstemd dat weilanden achter hun huis plaats dreigen te maken voor steen. Volgens hen offert de gemeente Krimpenerwaard de polder op ‘onnavolgbare wijze’ op voor een woonwijk.

Zij willen dat de Raad van State (RvS) een streep haalt door wat zij zien als een aanslag op de natuur. De groep Haastrechters staat hierin niet alleen in de Krimpenerwaard. In Gouderak spanden veertig bewoners ook al een zaak aan bij de RvS. Daar wordt een beoogd natuurgebied ineens volgebouwd, zeggen zij. Ook in Haastrecht gaan voornemens om natuur aan te leggen na jaren ineens deels overboord, volgens de bewoners. De RvS behandelt de zaken naar verwachting binnenkort gezamenlijk.

In maart vorig jaar besloot de gemeenteraad van Krimpenerwaard ‘bij nader inzien’ de voorgenomen natuurgrens bij Haastrecht te verleggen. De vijf hectare grond achter de huizen aan de Schaatsenrijder en de Beemdgras (ten zuiden van Haastrecht) krijgt daarmee toch niet de bestemming ‘natuur’, maar blijft ‘agrarisch’. Volgens direct aanwonenden om er eenvoudiger ‘wonen’ van te kunnen maken.”

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New ma

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 reactie op “College/raad hebben geen oog voor natuurgebieden!

  1. Wie zijn zij (gemeentebestuurders) die menen het recht te hebben ons mooie Krimpenerwaardlandschap te verommelen. Keek vroeger vanuit mijn geboortehuis naar de toekomstige bouwlocatie: prachtig vergezicht naar de Vlist, Bilwijkerweg en de plaatsen Stolwijk en Schoonhoven. Hersenloze politiek, over ons zonder ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.