Verkoop Eneco-aandelen-Raadsbesluit van 4 februari 2020

Artikel in het Algemeen Dagblad van 7 februari.

Verkoop Eneco-stukken brengt 23 miljoen euro op

Krimpenerwaard kan definitief een eenmalige bonus van 23 miljoen euro tegemoet zien. De gemeenteraad heeft ingestemd met de verkoop van de aandelen van Eneco aan de Japanse bedrijven Mitsubishi en Chubu.

Hoe de opbrengst besteed gaat worden, is nog niet duidelijk. Begin volgende maand houden de raad en het college een eerste brainstormsessie. Meerdere fracties hebben al laten doorschemeren het bedrag vooral in projecten op het gebied van duurzaamheid te willen steken.

,,Daar gaan wij een stevige discussie over voeren. Het geld staat nog lang niet op onze rekening. We hebben alle tijd om een weloverwogen besluit te nemen”, aldus wethouder Ria Boere (financiën, VVD).

Pro Krimpenerwaard stemde als enige tegen. Fractievoorzitter Ad Struijs is er nog niet van overtuigd dat de transactie voordeliger uitpakt dan het jaarlijkse dividend dat de gemeente als aandeelhouder krijgt uitgekeerd.

Struijs vindt ook dat het oorlogsverleden van Mitsubishi niet onder stoelen of banken mag worden geschoven. In de Tweede Wereldoorlog hebben honderden Nederlanders onder dwang en moeilijke omstandigheden voor het bedrijf moeten werken. Boere: ,,In hoeverre er excuses moeten worden geëist, is vooral aan het rijk en grotere aandeelhouders als Rotterdam en Den Haag.”

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

1 reactie op “Verkoop Eneco-aandelen-Raadsbesluit van 4 februari 2020

  1. Hoewel ik na een klandizie van 48 jaar geen fan van Eneco ben, vind ik het jammer dat het energiebedrijf in buitenlandse handen komt. Korte termijn politiek die ons afhankelijker maakt van het buitenland. We verkopen onze identiteit.
    Als het er toch van moet komen: geef alle krimpenerwaardbewoners reductie op de aanschaf van een energiebesparend object. Zonnepanelen,warmtepompen in verschillende vormen enz. We hebben geen behoefte aan waardeloze prestigeprojecten zoals hier bij de Lek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.