Pensioenverlies ABP

Het ABP maakte bekend dat de bezittingen eind december 2020 zijn aangegroeid tot € 465 miljard. Maar door de daling van de rente waren volgens het ABP de verplichtingen gestegen tot € 476 miljard, waardoor er een tekort is van € 11 miljard. De ABP is zoals gewoonlijk zeer slordig met het gebruik van woorden. In hun bericht heeft het ABP het over “bezittingen”.
Het ABP heeft geen “bezittingen” het beheert integendeel het geld waaruit de deelnemers moeten worden betaald. Het gebruik van het begrip “vermogen” is ook misleidend. Beter kan gesproken worden van belegde middelen, middelen die wij, als deelnemers, ter beschikking hebben gesteld om te worden belegd waardoor het ABP voldoende geld in bewaring heeft om ons het beloofde pensioen uit te betalen.
Als het ABP het begrip “verplichtingen” gebruikt bedoelt het de balanswaarde van de verplichtingen. De verplichtingen zelf zijn de laatste tien jaar nauwelijks veranderd. Als de Staat tijdens de kabinetten Lubbers en Kok geen middelen had onttrokken aan het ABP dan waren de belegde middelen op dit moment niet €465 miljard maar tenminste € 545 miljard. Zelfs bij de extreem lage discontovoet van 0,7% zou de dekkingsgraad dan 114,5% zijn geweest. Dan kan er weer gedeeltelijk worden geïndexeerd. Is er nog een overtuigender argument om je aan te sluiten bij de Vereniging Pensioenverlies?

Het ABP is zoals gezegd slordig met het gebruik van woorden. Zij noemen de mensen die een ABP pensioen opbouwen of ontvangen “klanten”. Als je wilt inloggen moet je ook je klantnummer invullen. Een bewijs van de belachelijke manier van denken van het ABP. Wij zijn helemaal geen klanten. Wij zijn mede-eigenaren van de belegde middelen van het ABP. De Hoge Raad heeft dat bezit precies omschreven: wij zijn eigenaars van een voorwaardelijk vermogensrecht. Het ABP moet ons daarom “crediteuren” noemen en niet klanten.

De Telegraaf van 22 januari 2020 kopt naar aanleiding van de publicatie van pensioenfondsen over hun situatie eind 2019: “Donkere luchten boven pensioen”. Pensioenfondsen maakten enorme winsten in 2019, maar desondanks “staan ze er belabberd bij”. Opnieuw wordt het Nederlandse volk voorbereid op kortingen op de uitkeringen. Ondertussen wordt de indruk gewekt dat deze toestand vooral nadelig uitwerkt voor de millennials. De babyboomers hebben nog 80% van hun middelloon, de millennials 50%. De journalist (Maria van Loosdrecht) vergeet gemakshalve dat de babyboomers al meer dan tien jaar geen stijging hebben gezien van hun uitkering en daarmee bijna 20% achterlopen op wat hun in het vooruitzicht is gesteld.
Opnieuw een kletsverhaal over pensioenen van iemand die het zelf ook moeilijk vindt om het uit te leggen. Het ABP beschikt zoals hierboven al aangegeven eind 2019 over € 465 miljard. De maximale uitstroom van uitkeringen is € 15 miljard per jaar, een maximum dat over een paar jaar wordt bereikt. Na twintig jaar dalen de uitgaven dan weer. Het ABP kan die uitgaven betalen uit het rendement op de belegde middelen als dat rendement ruim 3% zal zijn. En dan blijft het vermogen intact. En dan houden we ook nog geen rekening met de inkomende premies van € 12 miljard per jaar. Er is geen probleem. Er is geld genoeg, ook voor de millennials. Ook voor indexatie. Ook voor inhaalindexatie. Journalisten moeten ophouden zich voor het karretje van de VVD en D66 te laten spannen. Ik zou willen dat ze tegen de politici en Klaas Knot zouden zeggen: “Hou toch eens op met dat idiote doemdenken”. We barsten van het geld. Als dat geld gewoon wordt uitgekeerd, met indexatie, dan betalen de babyboomers door de extra belastinginkomsten hun eigen kosten van de vergrijzing.
Het hele bouwwerk van somberheid is gestoeld op de dekkingsgraad, “de financiële thermometer van een pensioenfonds”. Geef nou eindelijk eens toe dat die thermometer kapot is! Dat die thermometer overal doodzieke fondsen zien, terwijl ze kerngezond zijn. En als je dat niet wilt, geef ons dan het gestolen pensioengeld terug, met rente!

De Vereniging Pensioenverlies heeft inmiddels meer dan 3.800 leden.

1 reactie op “Pensioenverlies ABP

  1. Hoorde toevallig vanmorgen van vrienden dat er teveel premie is afgedragen en dat je op de ABP site moet kijken voor info. Er zijn mensen die veel geld hebben ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.