Democratie gemeente Krimpenerwaard

De Quick Scan Lokale Democratie is onderdeel van Democratie in Actie, een ondersteuningsprogramma van het ministerie van Binnenlandse Zaken, VNG en een groot aantal partners. Het rapport Quick Scan Lokale Democratie gemeente Krimpenerwaard is op 3 januari 2020 gepresenteerd. De Quick Scan moet helpen om te komen tot een betere  samenwerking tussen gemeente en inwoners. De Quick Scan inventariseert hoe inwoners, raadsleden, ambtenaren en collegeleden nu kijken naar het democratische samenspel in hun gemeente. Zo ook in de gemeente Krimpenerwaard. Het gaat om vragen als: hoe worden in de gemeente besluiten genomen en uitgevoerd? Is dat duidelijk? Luistert de gemeente goed naar de mening van inwoners? Hebben inwoners voldoende invloed op de leefomgeving?In de scan wordt de ontvangen informatie vertaald in cijfers. Die uitkomst wordt afgezet tegen het landelijke gemiddelde.

De respons in de gemeente was bedroevend en voor Pro Krimpenerwaard onvoldoende voor een betrouwbare uitkomst. Aan het onderzoek deden 398 inwoners mee; 15 raadsleden (van de 31); 0 collegeleden (van de 7) en 112 ambtenaren (van de 512). Duidelijk is wel dat de veruit de meeste ambtenaren het college op alle onderdelen steunt. Daar tegenover waren de ambtenaren zeer kritisch over de gemeenteraad. Dat is natuurlijk zeer begrijpelijk. Wiens brood men eet wiens woord men spreekt.

Van de inwoners heeft 41%  geen vertrouwen in het gemeentebestuur; is 43% niet tevreden hoe het college in de gemeente werkt, is 42% niet tevreden hoe de gemeenteraad in de gemeente werkt en is 38% niet tevreden hoe de ambtenaren in de gemeente werken. Zo maar wat cijfers die er uit springen, voor wat het waard is.

Pro Krimpenerwaard is teleurgesteld in de responscijfers. Het is stuitend dat geen enkele collegelid dit onderzoek serieus neemt, door collectief te weigeren een bijdrage aan dit onderzoek te leveren. Hierover zijn schriftelijke vragen gesteld.

Op 11 februari worden de inwoners door de gemeente uitgenodigd om over de uitkomst van de Quick Scan Lokale Democratie te spreken. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdagavond tussen 19.30 en 21.30 uur in het gemeentehuis van Lekkerkerk. Het lijkt ons zonde van de tijd. Het college heeft het “goede voorbeeld” gegeven door hieraan niet mee te doen. Dit college en deze raad nemen u niet serieus!

1 reactie op “Democratie gemeente Krimpenerwaard

  1. Wat ik zou willen weten: wat is de beweegreden van deze leden om collectief medewerking aan deze scan te weigeren. Van zulke mensen mag je toch verwachten dat ze de democratie een warm hart toedragen en hier duidelijk over zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.