Onthulling Holocaustmonument Levenslicht op Joodse begraafplaats in Schoonhoven

Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart

Onthulling Holocaustmonument Levenslicht op Joodse begraafplaats in Schoonhoven

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt hier bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit de Krimpenerwaard, is van 27 januari tot en met 31 januari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op de Joodse begraafplaats in Schoonhoven. Het monument in de Krimpenerwaard maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

 Lichtgevende stenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, soms al generaties lang. Ook uit de Krimpenerwaard zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt uit het leven en vermoord.

Om de paar seconden lichten de stenen op en doven ze weer uit, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren de stenen het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.

Locatie
Op maandag 27 januari om 20:00 uur wordt Levenslicht onthuld op de Joodse begraafplaats aan de Nes in Schoonhoven. Burgemeester Roel Cazemier onthult het monument. De onthulling en herdenking is georganiseerd door de Oranjevereniging Oranje Boven in samenwerking met gemeente Krimpenerwaard. Het monument komt het beste tot zijn recht in het donker. Het tijdelijke monument is te zien tot en met 31 januari.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de onthulling van dit monument. Voorafgaand bent u vanaf 19:15 uur welkom in de Hoge Vierschaar onder het stadhuis, deur zijde Stadhuisstraat, Schoonhoven.

 19:15 uur – Ontvangst

19:30 uur – a. Toespraak burgemeester

  1.   Joodse Muziek
    c.   Gedicht van Remco Campert (voorzitter Nationaal Comité 4 en 5 mei)    

20:00 uur Vertrek naar Joodse begraafplaats

Wilt u vooraf aangeven of u aanwezig bent? U kunt hiervoor een e-mail sturen naar communicatie@krimpenerwaard.nl.

Pro Krimpenerwaard zal hierbij aanwezig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.