Zorgen om vaccinatiegraad Krimpenerwaard terecht?

De vaccinatiegraad in de gemeente Krimpenerwaard is 84,9%. Landelijk is dat 90,2%. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een vaccinatiegraad van 95% na te streven. De gemeente Krimpenerwaard zit ruim onder die grens die noodzakelijk zou zijn om mogelijke uitbraak van infectieziekten te voorkomen en gezond opgroeien te waarborgen. Blijkens de laatste cijfers daalt de vaccinatiegraad in onze gemeente harder ten opzichte van de landelijke en regionale cijfers (regio Hollands Midden). Om de vaccinatiegraad te stabiliseren, dan wel te verhogen, heeft de GGD in samenwerking met de gemeenten in de regio maatregelen getroffen. Ouders worden gerichter voorgelicht. Pro Krimpenerwaard is hier uitgebreid op ingegaan tijdens de commissievergadering van 14 januari.

Pro Krimpenerwaard is ervan overtuigd dat, als onomstotelijk bewezen zou zijn dat entingen veilig zijn voor de gezondheid en de entingen absoluut zouden werken, er niet zoveel mensen bewust zouden kiezen om niet te vaccineren. Alle risico’s tezamen maken vaak dat hoogopgeleiden en zelfs artsen/verpleegkundigen in ziekenhuizen zelf niet kiezen voor de beperkt geteste entingen. Wij willen graag een vaccinatie zonder risico’s en tot dat moment zijn wij tegen gedwongen situaties, zoals het weigeren bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Bovendien lopen ingeënte kinderen geen risico als zij samen met niet gevaccineerde kinderen in één ruimte verblijven.

Wij pleiten voor het volledig informeren van de ouders voorafgaande aan de inenting. In de praktijk werden, zeker in het verleden, de bijsluiters weggegooid en werden ouders niet geïnformeerd over de stoffen die in de inenting zaten. Als voorbeeld is door ons de inenting voor kinkhoest aangehaald. In het verleden was de ziekte gemuteerd en werd er nog steeds met de oude enting geënt, die niet goed werkte en ook voor veel bijwerkingen zorgde. Na protest van kritische ouders is er een betere enting gekomen.

Pro Krimpenerwaard vindt dat we voorzichtig moeten zijn met de kritiek op ouders die weigeren hun kinderen te laten inenten. Volledige informatie, waar ouders recht op hebben, kan de vaccinatiegraad verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.