Adriaan van Erk Ontwikkeling BV wil niet meebetalen aan de resterende kosten bommenregeling

Adriaan van Erk Ontwikkeling B.V. weigert mee te betalen aan de niet door de Bommenregeling vergoede kosten. Dat betreft een bedrag van € 18.000,– ex. btw. Als dat over de door hem te bouwen 6 woningen, op zijn grond, wordt omgeslagen is dat € 3.000,– per woning. Hij kan ook genoegen nemen met minder winst. In het voorstel van het college aan de raad betaalt de gemeenschap nu deze kosten. Hierna volgt de toelichting.

Tussen de huisnummers 42a en 44 aan de Kadijkselaan te Bergambacht was sprake van een braakliggend terrein. Met een wijzigingsplan is de ontwikkeling van 6 kavels voor de bouw van vrijstaande woningen of twee-onder-een-kapwoningen mogelijk. Destijds was niet bekend dat het betreffende gebied gelegen is in deelgebied van de VEO Bommenkaart. Blijkens onderzoek is op een perceel op een diepte van 10 meter grote scherven aangetroffen van een ontplofte vliegtuidbom. Verder is hier niets aan de hand en kan er gebouwd worden.

De onderzoekskosten bedragen voor de gemeente € 70.000,– excl btw. Bij het ministerie van Binnenlandse zaken kan, met een ondersteunend raadsbesluit, 70% van die kosten worden verhaald. Deze kosten zijn door de gemeente gemaakt om van Erk, een commercieel bouwbedrijf, zijn bouwproject te laten uitvoeren. De Raad voor de financiële verhouding heeft in 2015 de minister geadviseerd om een aannemer die risicovolle grond bewerkt zelf die kosten te laten betalen.

Pro Krimpenerwaard vindt dat zeer redelijk. De aannemer verdient er ook aan. Het is opvallend (en verwacht) dat het college, na deze betalingsweigering van Van Erk, dit klakkeloos accepteert. Deze houding ligt ook in de lijn met de opstelling van deze aannemer, die niet voor niets de “onderkoning” van Bergambacht wordt genoemd. Hij heeft lange tijd grote invloed op het lokale bestuur gehad. In 2018 werd de zogenaamde Ruimte voor Ruimte regeling voor Van Erk verruimd. In plaats van 1 woning (na sloop van oude opstallen) mocht hij op de locatie Tussenlanen in Bergambacht in 2018 vier woningen bouwen. Zo gaat ons college om met “onderkoning” Van Erk!

Pro Krimpenerwaard pleit tijdens de raadscommissievergadering van vanavond (14 januari 2020) voor het opleggen van de resterende kosten van € 18.000,– aan van Erk als voorwaarde voor het verlenen van medewerking aan de uitvoering van zijn bouwplannen. Deze kosten vallen onder zijn bouwkosten. Als grond wegens vervuiling moet worden gesaneerd draait een aannemer ook op voor die kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.