Hoe democratisch werken wij in de gemeente?

Vele omwonenden waren bij de raadsvergadering aanwezig en gaven blijk van hun mening, totdat de burgemeester ingreep.

Brief van de burgemeester/griffier aan de inwoners:

“De gemeente wil graag met u in gesprek! Hoe democratisch werken wij in onze gemeente?

Wat vindt u van de manier waarop in onze gemeente besluiten worden genomen en uitgevoerd? Is dat duidelijk? Is daar draagvlak voor? Vindt u dat inwoners voldoende kunnen meedenken, meebeslissen of zelfs meewerken als zij dat willen?

Daarvoor zetten we de Quick Scan Lokale Democratie in. Vanaf 25 november tot 16 december staat deze korte online-vragenlijst voor u klaar.

www.krimpenerwaard.nl/democratie

De vragen worden ingevuld door inwoners, maar ook door raadsleden, collegeleden en ambtenaren. Daardoor kunnen we kijken of we er hetzelfde over denken. En zo niet: samen in gesprek gaan over hoe we (nog) beter kunnen samenwerken.

De antwoorden worden anoniem verwerkt in een rapport. Bij de bespreking daarvan bent u als invuller van de vragenlijst welkom. Dit rapport gaan we gebruiken om samen te werken aan een (nog) betere lokale democratie.

De quick scan is bedoeld om de ‘stand van de democratie’ in de gemeente Krimpenerwaard te meten.”

Nu we straks met het BOB model (Nieuw vergadermodel voor de raadscommissies en gemeenteraad) gaan werken lijkt het de commissie Bestuurlijke Vernieuwing belangrijk een soort nulmeting te hebben op basis waarvan we verbetering kunnen meten. Als wij meer (beeldvormende) bijeenkomsten gaan organiseren waarbij we inwoners betrekken is het immers ook wel belangrijk te weten te komen hoe die betrokkenheid nu beleefd wordt en of die straks als een verbetering ervaren wordt, dan wel hoe die verbeterd kan worden.

Het instrument is ontwikkeld door het ministerie van BZK en het programma Democratie in Actie.

Na afloop van de enquête – de link staat drie weken open en sluit op 16 december- ontvangt de gemeente een rapportage die in de commissie bestuurlijke vernieuwing wordt besproken, maar ook met de inwoners. De uitkomst komt ook op de website te staan. Dat wordt januari of februari. Vanzelfsprekend rapporteert de commissie aan de Raad.”

Pro Krimpenerwaard roept u op het vragenformulier in te vullen.

Aanvullende informatie: FLYER QSLD sdk       KrantDemocratieInActiejuni2019def

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.