Onderzoek knobbelzwanen in de Krimpenerwaard afgerond

Zwaan met jongen2019 Rapport onderzoek knobbelzwanen in de KrimpenerwaardHet onderzoek naar de zwanenpopulatie in de gemeente Krimpenerwaard is afgerond. Onderzoeksbureau Bui-tegewoon Groenprojecten heeft dit onderzoek verricht in opdracht van de gemeente Krimpenerwaard en de provincie Zuid-Holland. In het onderzoeksrapport is de beschikbare informatie over de zwanenpopulatie in de gemeente samengebracht. Verder is er een analyse gemaakt van de ontwikkeling van de aantallen en zijn de varianten van schadebestrijding inzichtelijk gemaakt. In het rapport zijn ook adviezen en aanbevelingen opgenomen.

Breed samengestelde werkgroep

Het onderzoek was een van de actiepunten uit de nota Dierenwelzijn/faunabeheer. Naar aanleiding van dit actiepunt heeft de gemeente Krimpenerwaard ook een werkgroep ingesteld. Aan de werkgroep nemen deel: Wildbeheereenheid Krimpenerwaard (WBE), Land en Tuinbouworganisatie afdeling Krimpenerwaard (LTO), Politie team Krimpenerwaard, Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard (NVWK) en de gemeente Krimpenerwaard.

Het rapport kan leiden tot duurzame oplossingen en het normaliseren van de ontstane situatie rondom de knobbelzwanen in de Krimpenerwaard. In de werkgroep wordt overlegd over de mogelijkheden die er zijn om te komen tot afspraken over het beheer van de knobbelzwanenpopulatie.

Dit onderwerp wordt in de commissie van 19 november in de commissie worden besproken. 2019 Rapport onderzoek knobbelzwanen in de Krimpenerwaard

Pro Krimpenerwaard vindt het onbestaanbaar dat de Wildbeheereenheid Krimpenerwaard (WBE) hierbij is betrokken.  Dit is de vereniging van jagers. Na een kort geding heeft de rechtbank Den Haag onlangs besloten dat de knobbelzwanen voorlopig niet mogen worden afgeschoten in Zuid-Holland. Er moet volgens Pro Krimpenerwaard meer toezicht komen op de jacht. De jagersvereniging heeft een ander beeld van dierenwelzijn. Dat staat haaks op de visie van Pro Krimpenerwaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.