Het college gaat in beroep tegen de provincie in de zaak MooiMekkerland

foto Louise Huffmeijer

Pro Krimpenerwaard heeft een actualiteitendebat aangevraagd voor de raadsvergadering van 24 september 2019 om het onderwerp MooiMekkerland te bespreken. Tijdens dat debat werd helder dat het college gesteund door de raad beroep gaat instellen bij de rechtbank in Den Haag. In beroep wordt gegaan tegen de uitspraak van de provincie Zuid-Holland die niet meewerkt aan het legaliseren van 1784 illegale geiten en de daarbij behorende bebouwing. De provincie heeft bij herhaling aangegeven dat de volksgezondheid boven het belang van een geitenbedrijf gaat. In diverse rapporten wordt onderbouwd aangegeven dat inwoners binnen een straal van 2 km rond een geitenhouderij een verhoogd risico op longontsteking lopen. Alleen is de exacte oorzaak daarvan niet bekend. Zolang dat niet bekend is, geeft de provincie geen toestemming voor uitbreiding van het aantal geiten. Het college denkt daar anders over en wil dat onderzoek niet afwachten. Daarop vooruitlopend moeten de illegale 1784 geiten worden gelegaliseerd evenals de bebouwing. De volksgezondheid van 2.000 inwoners is ondergeschikt aan dit illegaal opererend bedrijf. Dat is aan onze inwoners niet uit te leggen. Ook moet worden vermeld dat op de gronden van MooiMekkerland een bestemming rust “Agrarische met waarde” en dat het bedrijf MooiMekkerland, dat de geiten op stal houdt, nooit een vergunning kan krijgen, laat staan de huidige situatie gelegaliseerd kan krijgen. Het college vindt dat de argumenten van de provincie niet deugen, maar enige onderbouwing van de tegenargumenten wordt niet geleverd. Ook tijdens de raadsvergadering niet. Tot tweemaal toe heeft Pro Krimpenerwaard hierom gevraagd. Ook de provincie, die eerder schriftelijke alle argumenten van het college veegde, beklaagt zich erover dat het college niet met inhoudelijke tegenargumenten komt.

Alleen het college kan tegen het besluit van de provincie om geen medewerking te verlenen in beroep gaan en niet het geitenbedrijf. Toch heeft ook ons college dit bedrijf overgehaald beroep aan te tekenen. Het college moet wel in ernstige problemen zitten door zelfs het individuele belang van het bedrijf boven het gemeenschappelijk belang te stellen. Het gaat zelfs zover dat met gemeenschapsgeld beroep wordt ingesteld, waardoor de bedreiging voor de volksgezondheid niet wordt gestopt. Dat is wrang en een gemeentestuur onwaardig.

Het college gesteund door de raad wil de confrontatie met de provincie aangaan. De gemeente raakt hierdoor beschadigd en de inwoners zijn de verliezers.

1 reactie op “Het college gaat in beroep tegen de provincie in de zaak MooiMekkerland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.