Structurele financiële tekorten

Gedeputeerde Staten hebben op 31 juli 2019 een brief gestuurd aan de gemeente in het kader van het financieel toezicht. De bedoeling daarvan is te voorkomen dat een gemeente in een financieel uitzichtloze situatie komt die zij zelf niet kan oplossen. Gedeputeerde Staten schrijven het volgende:”Wij hebben geconstateerd dat de saldi uit de kadernota 2020 inclusief de mutaties van de meicirculaire voor de begroting 2020 en de meerjarenramingen 2021-2023 nog structurele tekorten tonen in alle jaren. Wij verzoeken u om maatregelen te nemen om de begroting 2020 en de meerjarenraming 2021-2023 structureel sluitend te krijgen”.  Pro Krimpenerwaard heeft  bij de behandeling van de jaarrekening 2018 en de kadernota 2020 al onderbouwd aangegeven dat wethouder Boere (VVD) de financiële situatie mooier voorstelt. In het accountantsrapport staat namelijk dat ongeveer 500 facturen nog betaald moeten worden voor Jeugdzorg over 2017 en 2018  tot een bedrag van 1,7 miljoen. Dit bedrag is niet volledig in de jaarrekening 2018 verwerkt.

De groei van het Gemeentefonds valt voor 2018 tegen met een negatief bedrag van € 600.000. Minder groei dan verwacht. Dit bedrag is bewust niet in het Jaarverslag 2018, maar in de begroting van 2019, verwerkt. Met dat gegeven komt het positieve saldo van het Jaarverslag 2018 van 1,3 miljoen er toch anders uit te zien.  Pro Krimpenerwaard heeft de wethouder toen het verwijt gemaakt dat die bedragen bewust werden verstopt in andere documenten in plaats van deze op te nemen in een raadsinformatiebrief bij de Jaarrekening.

De brief van Gedeputeerde Staten  is het bewijs dat in dit dossier Pro Krimpenerwaard zijn financiële zorg terecht heeft uitgesproken. Wij zijn benieuwd op welke wijze de tekorten structureel worden opgelost. Wij zullen tegen lastenverhoging voor de inwoners stemmen. Problemen moeten binnen de begroting worden opgelost. Hiervoor hebben wij diverse voorstellen gedaan, zoals het terugbrengen van het aantal wethouders van 6 naar 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.