Overtuin Bisdom van Vliet te Haastrecht wordt in oude glorie hersteld

bomenkap Overtuin Bisdom van Vliet

Pro Krimpenerwaard heeft al vanaf 2015 zijn zorg uitgesproken over het park “De Overtuin Bosdom van Vliet” in Haastrecht. Het rijksmonument De Overtuin is door een ondeskundig bestuur op onverantwoorde wijze beschadigd geraakt. Het opgestelde masterplan en de daaraan gekoppelde onderhoudsplannen, die in opdracht van de voormalige gemeente Vlist door mevrouw Wolak zijn opgesteld, zijn met medeweten van de gemeente Krimpenerwaard, ter zijde geschoven. Mevrouw Wolak is landschapsarchitect en oprichter van groen erfgoed.

Door het gebrek aan kennis en kunde en mogelijk ook historisch besef is het park steeds verder afgedreven van het mastplan en de monumentale waarde die het zou kunnen hebben.

Pro Krimpenerwaard was van mening dat het bestuur van de  stichting bewust jarenlang zich niet aan het monumentale masterplan heeft gehouden. Het bestuur van dit park heeft jaar op jaar aangetoond haar beheertaak niet goed en verantwoord te kunnen uitvoeren en zal  van haar functie  ontheven dienen te worden.  De gemeente zal dan ook op korte termijn zijn verantwoordelijkheid weer moeten nemen om dit park in haar glorie te herstellen.

Wij zijn de vrijwilligers dankbaar voor hun inzet en hen treft geen blaam.

De opsteller van het masterplan heeft zich schriftelijk kritisch uitgelaten over de kap van diverse bomen en over andere strijdige activiteiten. Ook Rijksmonumenten en de provincie hebben wij ingeschakeld en zij hebben het college blijkbaar kunnen overhalen om het rijksmonument in de oude glorie te herstellen en daarvoor de juiste besluiten te nemen.

Het college heeft op 20 augustus 2019 ingestemd met het actualiseren van het Masterplan “Blik op de toekomst van Overtuin Bisdom van Vliet” om de Overtuin weer terug te brengen op het niveau van een rijksmonument. Om de actualisatie van het Masterplan te realiseren is opdracht gegeven aan Monique Wolak groen erfgoed.

Stichting In Arcadië begeleidt de gemeente als adviseur van het gehele proces.

Er wordt nauw samengewerkt met Stichting Museum Bisdom van Vliet en Stichting Overtuin Bisdom van Vliet.

Dit is een mooi resultaat dat na jaren van inspanning van bezorgde inwoners en Pro Krimpenerwaard tot stand is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.