In de gemeente wordt niet gehandhaafd!

Twee voorbeelden van grote zaken die in gemeente spelen en waarin niet wordt gehandhaafd. Pro Krimpenerwaard maakt zich hierover grote zorgen. Waar blijft de burgemeester als hoofd van de veiligheid/politie? Het gemeentebestuur heeft de plicht om de inwoners bescherming te bieden. Deze twee zaken worden in de commissie van vanavond aan de orde gesteld. Dit is slechts een topje van de ijsberg.

Onderwerp: verzoek om handhaving-overlast Koestraat 134 en 134a te Schoonhoven

Pro Krimpenerwaard heeft de bijgesloten brief ontvangen van inwoners die ten einde raad zijn en niet door het college/burgemeester worden gehoord. De 20 ondertekenaars van deze brief (namen bij ons bekend) schetsen het volgende beeld. Het pand Koestraat 134a en 134 te Schoonhoven wordt voornamelijk gebruikt voor de huisvesting van werknemers van Groene Hart Monumenten B.V. (red. waar staat deze naam voor?), haar zusterorganisaties en klanten. Het betreft meestal korte termijn huisvesting van 20 tot 25 mensen. Het gebruik is niet in overeenstemming met het bestemmingsplan. De omwonenden klagen al lange tijd over de ondraagelijke overlast. Vele malen is aangifte gedaan en hebben de inwoners noodgedwongen zelf in moeten grijpen. Afgelopen Pinksterweekeind was er weer sprake van een ernstig geweldsdelict (messentrekkerij, bloed, een weekeind lang geluidsoverlast, geschreeuw, gebrul, gegil, kotsen uit de ramen, vuil op straat, intimidatie naar de omwonenden en uiteindelijk gewonden. Brandalarmen gaan vrijwel dagelijks af en regelmatig is de politie gebeld. Voor de omwonenden is het niet langer aanvaardbaar. Zij vragen voor de zoveelste keer aan het college/burgemeester om handhavend op te treden. Pro Krimpenerwaard vindt het onthutsend dat inwoners door het college/burgemeester aan hun lot worden overgelaten en dat zij uiteindelijk moeten smeken om handhavend optreden  en strijdigheid met het bestemmingsplan op te heffen.

Vragen:

  1. Pro Krimpenerwaard wil hierover volledig worden geïnformeerd.
  2. Waarom handhaaft het college/burgemeester niet?
  3. Is er strijdigheid met het bestemmingsplan?
  4. Op welke termijn worden de bewoners gehoord en worden passende maatregelen genomen?
  5. De raad moet in deze ernstige situatie maandelijks over de afwikkeling worden geïnformeerd. Is het college/burgemeester voornemens hieraan te voldoen?

Onderwerp: Bewoners Groenland (Krimpen aan de Lek) zijn overlast zat

Artikel in Het Kontakt (digitaal) van 30 augustus 2019. Ter informatie volgt hierna het volledige artikel.

KRIMPEN AAN DE LEK • Lawaai tot diep in de nacht, het dealen van drugs, drank- en drugsgebruik op straat én de rotzooi die wordt achtergelaten in de openbare ruimte. De bewoners van Groenland in Krimpen aan de Lek zijn het meer dan zat.

Epicentrum van de overlast is het gebied rondom sporthal De Walvis. “Van de welwillende bezoekers van het daarin gevestigde sportcafé hebben we geen last, maar wat er buiten gebeurt kan écht niet”, zegt één van de omwonenden, die liever anoniem wil blijven (de namen van de gesprekspartners in dit artikel zijn bekend bij de redactie).

Vervolgens: “Onze kritiek richt zich ook niet op de uitbater. De irritatie zit hem vooral in de wijze waarop de gemeente en de politie met de situatie omgaan. Met uitzondering van de zomerperiode, waarin het sportcafé een aantal weken dicht is, is het hier in de weekenden -en soms ook doordeweeks- bal. Het komt vaak voor dat we middenin de nacht wakker schrikken van de herrie. De volgende dag zie je de resultaten op straat, in de struiken, in de sloot en op het gras: drankflessen, drugsgerelateerd afval en condooms. Troep die soms dagenlang blijft liggen.”

Drugs dealen
De omwonenden namen de afgelopen twee jaar regelmatig contact op met de gemeente en politie, maar voelen zich niet serieus genomen.

“Ik heb een keer de wijkagent gevraagd om poolshoogte te nemen, omdat er vanuit een auto openlijk drugs werd gedeald”, vertelt één van de omwonenden. “De man vroeg me toen om het kenteken te noteren en door te geven. Ik zei: ‘kom zélf maar vanuit mijn dakkapel de boel opnemen’. Van daaruit heb je namelijk een perfect overzicht. Daarna werd het stil. En ondertussen gaat het allemaal gewoon door. Auto’s, scooters, fietsen: verschillende vervoersmiddelen worden ingezet om drugs aan de man te brengen. Soms ook aan jonge tieners.”

“Ook ik heb regelmatig de politie gebeld om overlast te melden”, vertelt een andere wijkbewoner. “Dan hoor ik dat ik de enige ben die klaagt. Soms komt er een politieauto langs. Dan is het relatief even rustig. Zodra die wegrijdt begint het weer van voor af aan.”

De ‘Groenlanders’ stellen vast dat er in hun buurt dingen gebeuren, die niet door de beugel kunnen. “Het enige wat je dan moet doen is handhaven. Dat is toch niet zo moeilijk?”

Reactie
De klachten en de situatie rondom de Walvis, het café en het parkeerterrein zijn bekend bij de politie en de gemeente.

Een woordvoerder van de gemeente Krimpenerwaard: “We hebben de problematiek op het netvlies en zoeken samen met de politie naar een oplossing. De burgemeester wil graag in gesprek met de bewoners, die de overlast hebben gemeld. Op korte termijn ontvangen zij hiertoe een uitnodiging.”

Pro Krimpenerwaard heeft hierover de volgende vragen gesteld:

  1. Pro Krimpenerwaard wil hierover volledig worden geïnformeerd en met name ook de kritiek van de inwoners over het niet handhaven door politie en burgemeester en de inzet van de burgemeester om dit in het vervolg te voorkomen.
  2. Regelmatig is er kritiek op het niet handhaven. Zowel bij drugsgerelateerde zaken als andere strijdige activiteiten, zoals in het buitengebied. Wat gaat de burgemeester hieraan doen.
  3. Daarnaast zijn er specifieke vragen betreffende de drugsoverlast gesteld, omdat Pro Krimpenerwaard dit serieus wil oppakken

 

1 reactie op “In de gemeente wordt niet gehandhaafd!

  1. Als je doet alsof er niets aan de hand is , dan hoef je niet te reageren. Kennelijk voelt het Gemeente-bestuur zich niet verantwoordelijk voor het welbevinden van de burger. Kampioen niet handhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.