College gaat in beroep in zaak MooiMekkerland

Pro Krimpenerwaard heeft, naar aanleiding van het besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland (brief 16 juli 2019) over de reeds gebouwde illegale opstallen ten behoeve van de geitenhouderij MooiMekkerland in Stolwijk en de 1756 illegale geiten, aan de agendacommissie gevraagd dit onderwerp op de agenda van de commissie Ruimte van 10 september te plaatsen. De agendacommissie weigert dat, omdat van nieuw beleid geen sprake zou zijn. Het leent zich meer voor een actualiteitendebat. Pro Krimpenerwaard kan deze procedure niet volgen en die is bovendien strijdig met de regels. Maar, wij moeten ons hierbij neerleggen en hebben een verzoek ingediend voor het houden van een actualiteitendebat in de raadsvergadering van 24 september en rekenen op steun van andere partijen.

Wij willen 3 punten uit de brief naar voren halen. De provincie weigert ontheffing te verlenen voor de uitbreiding van de bebouwing. Slechts de bebouwing voor de 812 geiten is legaal. De illegale 1756 geiten moeten worden afgevoerd. Wanneer wordt daadwerkelijk door het college gehandhaafd. Dan de gezondheid. De provincie komt expliciet terug op de longontsteking als reden voor zorg voor de gezondheid. Onder verwijzing naar diverse rapporten schrijft de provincie: “dat er nog steeds van moet worden uitgegaan dat in een straal van 2 kilometer rond een geitenhouderij omwonenden een verhoogd risico lopen op longontsteking (red. het argument van Pro Krimpenerwaard en omwonenden). De exacte oorzaak van die verhoogde kans is nog niet duidelijk. Onder die omstandigheden moeten wij het belang van de volksgezondheid zwaarder laten wegen dan het belang van de betrokken individuele ondernemer om zijn bedrijf uit te breiden”.  Het college schrijft in zijn voorstel aan de raad: ”De risico’s voor de gezondheid zijn niet van dien aard dat onderhavige ontwikkeling om die reden zou moeten worden geblokkeerd”. “Ook de risico’s op longontsteking verschillen per provincie”.

Verder worden door de provincie ook de andere argumenten van de gemeente in dit dossier ter zijde geschoven. Wat gaat het college met deze uitspraak van de provincie doen?

Voor een goede behandeling van dit onderwerp in de raad hebben wij schriftelijke vragen gesteld. Worden bijgevoegd. Het college schrijft in zijn schriftelijke reactie dat zij het besluit van de provincie inhoudelijk zal laten beoordelen. Op 13 augustus heeft het college besloten om een beroep op nader in te dienen gronden (pro forma beroep) in te stellen bij rechtbank Den Haag.

Pro Krimpenerwaard heeft met verbijstering hiervan kennisgenomen. De inwoners moeten er op kunnen rekenen dat het gemeentebestuur (college) opkomt voor  het gemeenschappelijk belang. In dit geval de gezondheid. Dat nu eindelijk eens handhavend wordt opgetreden. Nu wordt op kosten van de gemeenschap het besluit van de provincie, die zijn verantwoordelijkheid neemt, bestreden. Het belang van MooiMekkerland is voor het college groter dan het belang voor de inwoners binnen een straal van 2 km om het geitenbedrijf.  Nog steeds vragen wij ons af wat de werkelijke reden is. Dat kunnen alleen  financiële redenen zijn. Het college is er niet voor de inwoners. Naar wij hopen geldt dat niet voor de gemeenteraad. Wij roepen alle volksvertegenwoordigers op om zich hiertegen te verzetten en het besluit van de provincie uit te voeren. Zolang de precieze oorzaak van de aantasting van de gezondheid door geiten niet bekend is moet geen toestemming worden gegeven voor verdere uitbreiding. Neem geen risico en neem nu maatregelen. Tot slot:  Wij hebben hier te maken met een illegaal opererend bedrijf met steun van het college.

1.30 SV19-80 antw PK, Mooimekkerland

1 reactie op “College gaat in beroep in zaak MooiMekkerland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.