Transparante informatie over de financiële stukken ontbreekt!

In de commissievergadering van 18 juni stonden de financiële stukken op de agenda: de jaarstukken 2018, de tussentijdse rapportage 2019, de Kadernota en de de Meicirculaire.  Wethouder Boere (VVD) heeft vol trots een incidenteel positief saldo van € 1,3 miljoen als uitkomst van de Jaarrekening 2018 gepresenteerd. Pro Krimpenerwaard gunt haar dat moment maar heeft haar verweten niet eerlijk te zijn in de presentatie van de jaarcijfers. In een raadinformatiebrief had opgenomen moeten worden dat 2,3 miljoen hierop in mindering moet worden gebracht. Van een positief saldo is geen sprake. Pro Krimpenerwaard stelt op grond van de accountantsstukken vast dat € 1,7 miljoen aan rekeningen (400/500 facturen) over 2017 en 2018 betreffende de zorg nog moeten worden betaald. Ook krijgen wij in 2018 € 600.000 minder uit het Gemeentefonds. Dat is niet verwerkt in die jaarstukken. Jammer dat de pers de melding van wethouder Boere zo makkelijk overneemt, zonder enig onderzoek naar de feiten. Vervolgens werd tijdens de vergadering de Meicirculaire gepresenteerd. Dan blijkt dat de financiële huishouding van de gemeente niet op orde is. Zonder beleidsbijstelling zal in 2020 de meerjarenbegroting met een bedrag van 1 miljoen negatief sluiten en in 2023 met € 2 miljoen. De wethouder raakte geïrriteerd, omdat haar feestje door Pro Krimpenerwaard werd bedorven. Na herhaald roepen waar die cijfers staan was de CU zo vriendelijk om die stukken aan te leveren. Vervolgens ontstak zij in woede, zette de persoonlijke aanval in en gaf zij de indruk het ook niet meer te weten.

Pro Krimpenerwaard heeft ook de kritiek van de sportverenigingen op het sportaccommodatierapport aan de orde gesteld. Daarop ontstak de voorzitter van de VGBK, dhr. Schoof, in woede. Daarop vroeg Pro Krimpenerwaard een toelichting. Daarop wilde de heer Schoof niet reageren.

Het wordt blijkbaar niet in dank afgenomen dat er een politieke partij is die zich kritisch uitlaat over de gepresenteerde stukken. Wij laten ons niet intimideren. Wij nemen ons raadswerk serieus. Op naar een financieel gezonde gemeente, zonder lastenverzwaring voor de inwoners. Wij voorspellen dat die er toch aankomen voor o.a de reinigingsrechten. Wethouder Boere heeft hier slecht onderhandeld met Cyclus. U krijgt die rekening.

Aan het eind van de vergadering volgde een vinnig debat tussen Lokaal op 1 en diverse partijen. Lokaal op 1 heeft een van de speerpunten “een loket per kern” van het minimale verkiezingsprogramma weggegeven. De partij  was omstandig aan het uitleggen waarom die loketten nu niet meer nodig zijn. Het alternatief, bezoek aan huis, was veel beter en goedkoper. Pro Krimpenerwaard vindt dat deze partij de kiezer belazerd. Wij staan daarin niet alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.