Fusie van woningcorporaties in Krimpenerwaard mislukt

De fusie van de vier kleine woningcorporaties in de gemeente Krimpenerwaard is mislukt. Het verhaal hierachter. Tijdens de recent gehouden ledenraadpleging van Huurdersbelang in Vlist, Haastrecht en Stolwijk is zeer kritisch gereageerd op dit Haalbaarheidsonderzoek en de daarin geconcludeerde meerwaarde, van een mogelijke fusie van de vier kleine woningcorporaties in de Krimpenerwaard (Ammerstol, Gouderak, Ouderkerk a/d IJssel en Groen Wonen Vlist). Herhaaldelijk kwam naar voren, dat het opvallend is dat er alleen maar sprake is van positieve onderzoeksresultaten. Alles, maar dan ook alles gaat veel beter worden, veeeeel beter dan nu. De leden zetten hier grote vraagtekens bij. Sommige vonden het zelfs denigrerend en spraken van een “rookgordijn”. De bijeenkomsten van Huurdersbelang oogsten veel waardering bij de leden evenals de kernachtige presentatie van de voor- en nadelen.

Risico-Onderzoek

Op een enkeling na waren de leden unaniem in hun opvatting, namelijk dat er eerst volledige openheid van alle financiële zaken gegeven moet worden, voordat er verder gesproken kan worden over een mogelijke fusie. De huurders willen niet blindelings afgaan op de cijfers die staan vermeld in het Haalbaarheidsonderzoek. Het belangrijkste financiële document, het zogenoemde Verdiepend Risico-Onderzoek is nog steeds GEHEIM en niet ter beschikking gesteld aan het bestuur van Huurdersbelang en de huurders. Ook deze informatie is van groot toekomstig belang voor alle huurders van Groen Wonen Vlist. De weinig transparante houding, het nut en de cultuur van het achterhouden van essentiële informatie door Groen Wonen Vlist werd door de leden afgekeurd. De conclusie was: als dit Risico-Onderzoek niet wordt gepubliceerd en beschikbaar wordt gesteld aan het bestuur en de leden van Huurdersbelang is het direct einde oefening. Huurdersbelang zal dan niet instemmen met een fusie. Mede op basis van dit Risico-Onderzoek moet ook door Huurdersbelang, als wettelijke belangenbehartiger van alle huurders, zorgvuldig beoordeeld kunnen worden hoe de toekomstige financiële vlag erbij hangt, en of er zo nodig (extra financiële) waarborgen en garanties opgenomen dienen te worden in bijvoorbeeld, het Fusievoorstel, Fusieovereenkomst, Huurdersstatuut, etc.

Pro Krimpenerwaard adviseert de kleine woningcorporaties de samenwerking/fusie met QuaWonen te onderzoeken. Dat kan een meerwaarde zijn voor alle kernen in de gemeente. Het doel moet zijn te voorzien in voldoende betaalbare sociale huurwoningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.