Geitenhouderijen gevaarlijk voor omwonenden

foto Louise Huffmeijer

Bericht in het Algemeen Dagblad regio Woerden/Utrecht. GGD Utrecht: ‘Omwonenden geitenhouderij hebben meer kans op longontsteking’. Het gaat om een straal van twee kilometer rondom geitenhouderijen. Het is nu echt vastgesteld, stelt GGD Regio Utrecht. De GGD adviseerde de provincie Utrecht uitbreiding van geitenboerderijen niet toe te staan.  

In het recente onderzoek is bovendien aangetoond dat bij een kleinere afstand tot de geitenhouderij het risico op longontsteking alleen maar toeneemt. De onderzoeken zijn uitgevoerd door het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel in samenwerking met de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en het RIVM.

De GGD vindt het zorgelijk dat deze risico’s wederom aangetoond zijn, ook al omdat niet duidelijk is wat hiervan nou precies de oorzaak is. Totdat meer duidelijkheid is over de oorzaak van de longontsteking en er een aanpak is om deze oorzaak weg te nemen, blijft de GGD bij het eerder gegeven advies om terughoudend te zijn met uitbreiding of nieuwe vestiging van geitenhouderijen in de buurt van woningen, kinderdagverblijven en scholen. Andersom geldt het ook, aldus GGD Regio Utrecht: Wees heel voorzichtig met het toestaan van bouwen in de buurt van al lang bestaande geitenboerderijen.

Er wordt op dit moment wetenschappelijk onderzocht hoe het komt dat mensen die in de buurt van een geitenboerderij longontsteking kunnen krijgen. Resultaten van deze studie worden pas over ongeveer twee jaar verwacht.

Pro Krimpenerwaard heeft naar aanleiding van de uitspraak van de GGD aan het college schriftelijke vragen gesteld over het agendapunt MooiMekkerland van de raadsvergadering van 14 mei 2019 .  Wij willen o.a. weten of deze GGD-uitspraak aanleiding voor het college is om het raadsvoorstel om de 1.500 illegale geiten van MooiMekkerland te legaliseren in te trekken.

Dit is weer een extra argument voor Pro Krimpenerwaard om te pleiten voor het ruimen van de al jaren aanwezige illegale geiten bij MooiMekkerland te Stolwijk . Wij mogen het gezondheidsrisico voor zeker 2.000 inwoners niet in de waagschaal stellen. Wij hebben hier te maken met een bedrijf dat zich bezig houdt met vele illegale handelingen, waaronder het houden zonder vergunning van 1.500 geiten. Hoe is het mogelijk dat het college, in strijd met de opvatting van de provincie Zuid-Holland, zich blijft verzetten om handhavend op te treden. Het college vindt dit illegale bedrijf belangrijker dan de gezondheid van 2000 inwoners. Inwoners hebben geen vertrouwen meer in dit gemeentebestuur. In de raadsvergadering van 14 mei zal het college opnieuw verantwoording af moeten leggen. De gemeenteraad heeft in meerderheid het college altijd gesteund. Is dat nog zo? Waarom is de brief van de Nationale Ombudsman over deze zaak niet ter informatie aan de raad gezonden?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.