De meeste vergaderingen in de gemeente zijn besloten

Fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard Ad Struijs

Pro Krimpenerwaard heeft zijn standpunt over het openbaar en besloten vergaderen aan het college, raad en agendacommissie gestuurd.

In de gemeente Krimpenerwaard is het meer regel dan uitzondering dat de luiken dichtgaan om vrijelijk met elkaar te kunnen discussiëren over een onderwerp. Maar eigenlijk is er volgens de wet een zeer beperkt aantal redenen om achter gesloten deuren te vergaderen. Als het gaat om privacygevoelige gegevens van personen of financiële informatie die van strategisch belang zijn voor bedrijven, dat soort dingen.

De gemeente is van de burger en daar staat de raad/college te weinig bij stil. Ook laten veel raadsleden zich leiden door een steeds groter wordende angst voor die burger.

Tijdens de verkiezingen hebben wij hiervoor steeds aandacht gevraagd. Alle partijen vonden net als Pro Krimpenerwaard dat openbaar vergaderen uitgangspunt moet zijn. Na de verkiezingen is hiervan niets terug te vinden.

De eerste 3 maanden van dit jaar zijn er 10 vergaderingen openbaar en 17 besloten, waarvan er slechts 2 terecht besloten en geheim zijn verklaard. Alle vergaderingen in regioverband zijn besloten.

Dinsdag hebben we een geheime bijeenkomst bedrijventerreinen. Daar valt wel wat voor te zeggen.  Daar zal Pro Krimpenerwaard aanwezig zijn.

De vergadering op woensdag 27 maart is van een andere orde. Ook besloten. Het gaat dan om de omgevingsvisie en sport.  Dat is een interactieve bijeenkomst. Het college wordt verzocht deze vergadering openbaar te maken, zodat we onze inwoners hierbij kunnen betrekken en in ieder geval kunnen laten zien waar we in het belang van de gemeente mee bezig zijn. Mocht deze vergadering besloten blijven dan zal Pro Krimpenerwaard niet aanwezig zijn.

Op donderdag is er tussen 18.00 en 20.00 uur een technische briefing ingelast over het Gebiedsbod. Pro Krimpenerwaard vindt het ongepast dat ook deze bijeenkomst besloten is. Wij vragen het college om de beslotenheid op te heffen.

Indien dat niet gebeurt dan zal Pro Krimpenerwaard niet aanwezig zijn.

Het lijkt Pro Krimpenerwaard een goede zaak om dit onderwerp voor de  openbare commissievergadering te agenderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.