Verkeerssituatie winkelcentrum in Lekkerkerk gevaarlijk

Een jaar of vier geleden zijn de Kerkweg ter hoogte van het winkelcentrum en het Raadhuisplein in Lekkerkerk opnieuw ingericht en opgedeeld in een rijbaan met aan weerszijden stroken waar voetgangers gebruik van mogen maken en auto’s kunnen parkeren. En daar zit het probleem. Veel automobilisten parkeren hun voertuig zodanig dat er tussen de gevels van de winkels en de auto’s nauwelijks ruimte overblijft om tussendoor te lopen, zeker niet als je afhankelijk bent van een rollator of scootmobiel.

Pro Krimpenerwaard heeft op 18 oktober 2017 schriftelijke vragen gesteld aan het college over de verkeersveiligheid in het winkelcentrum van Lekkerkerk. Hierop is door het college o.a. geantwoord (wordt bijgesloten) dat die signalen voor het college geen aanleiding zijn om maatregelen te treffen. Over de nieuwe inrichtingssituatie, het zogenaamde “shared space” gebied, is volgens het college door de winkeliersvereniging eind 2017 geen verkeersonveilige situaties benoemd.

Tot slot heeft het college toen toegezegd dat als er directe aanleiding voor is fysieke maatregelen worden genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Wel wordt erkent dat de situatie tijdens de markt wel een aandachtspunt is wat betreft verkeersveiligheid.

Vervolgens heeft Pro Krimpenerwaard in oktober vorig jaar vragen gesteld over de marktlocatie en de verkeerssituatie, naar aanleiding van een verkeersincident. Hierop zou de burgemeester en wethouder nog terugkomen. Niets meer vernomen!

Wim Sijbers, inwoner van Lekkerkerk,  stoort zich aan de verkeersonveilige situatie en  vindt het hoog tijd worden om in actie te komen. “De verkeersveiligheid in het centrum van Lekkerkerk laat veel te wensen over”, vindt hij. Met name weggebruikers die afhankelijk zijn van een rollator of scootmobiel hebben nauwelijks ruimte om de winkels te bereiken.

De auto’s staan bovendien vaak zo dicht naast elkaar dat een oversteek naar de andere kant van de rijbaan bijna niet mogelijk is. Ook fietsers hebben daar last van. Ze kunnen nergens tussendoor om de weg te kunnen bereiken. Het is worstelen tussen het blik door met grote kans op schade aan eigen of andermans eigendom. Nergens is een gemarkeerde oversteekplaats waar het wandelend publiek de ruimte krijgt over te steken. “Ik ken een paar dorpsgenoten die afhankelijk zijn van een blindengeleidehond en die beesten raken tussen al die auto’s letterlijk de weg kwijt waardoor ze hun baasje de juiste route niet meer kunnen wijzen”, vertelt Wim.

Hij besloot het er niet bij te willen laten en begon een handtekeningenactie. Inmiddels hebben ruim  250 dorpsgenoten zijn mening dat er iets moet gebeuren onderschreven.

Hij wil in de commissievergadering van 19 maart inspreken en pleiten voor het aanbrengen van een duidelijk zichtbare scheidslijn tussen het gedeelte voor voetgangers en de parkeergelegenheid in combinatie met een gemarkeerde oversteekplaats.

Dat hoeft niet veel te kosten en zal de situatie aanzienlijk verbeteren.

Iedereen die het eens is met de visie van Wim Sijbers en de verkeerssituatie op het winkelcentrum van Lekkerkerk wil helpen verbeteren, kan zijn of haar handtekening hier kwijt.

Pro Krimpenerwaard stelt vragen aan het college over deze kwestie en heeft de agendacommissie gevraagd dit onderwerp op de agenda van de commissie van 19 maart te plaatsen.

SV17-67 vrg en antw PK, verkeersveiligheid Lekkerkerk

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.