Column in Algemeen Dagblad over Mooi Mekkerland

In het Algemeen Dagblad van 2 februari 2019 gaat de column van LIA THORBORG over Mooi Mekkerland te Stolwijk. Pro Krimpenerwaard onderschrijft dit artikel.

“Waarom is het zo’n ingewikkeld dossier, de kwestie Mooi Mekkerland? De Stolwijkse geitenboer heeft de afgelopen jaren zijn bedrijf illegaal uitgebreid, van 800 naar 1700 geiten. Omdat de vraag naar geitenzuivel toeneemt wil hij uitbreiden naar 2500 exemplaren. De omwonenden protesteren. Zij klagen al jaren bij de gemeente, dat er meer dieren rondlopen dan waarvoor de boer vergunning heeft. Laat staan dat zij kunnen leven met een nog grotere veestapel.

De gemeente Krimpenerwaard heeft de illegale expansie oogluikend toegestaan, wellicht uit ontzag voor het bloeiend ondernemerschap of omdat de boer zo’n aardige vent is. Maar de omgeving ervaart overlast. Sinds iedereen weet dat de aanwezigheid van geiten leidt tot een verhoogd risico op Q-koorts, vinden de bewoners dat het uit moet zijn met het gedogen van de uitdijende beestenboel. Zij vinden de provincie aan hun zijde. In Zuid-Holland is vorig jaar een geitenstop uitgevaardigd. De gedeputeerde is dus duidelijk: niet meer geiten op Mooi Mekkerland dan de vergunning aangeeft en handhaven op de boventallige exemplaren.

Tot zover helder, zou je denken. Maar zo eenvoudig is het niet. De burgemeester staat hardnekkig aan de kant van de geitenboer. Hij voelt niets voor handhaving en stelt zich lijnrecht op tegenover de provincie. Volgens hem heeft de gemeente de wettelijke plicht om te onderzoeken of ‘illegale zaken kunnen worden gelegaliseerd’. Hij laat nu zo’n Mooi Mekkerpardon juridisch onderzoeken. De gemeenteraad slikte het mokkend.

Waarom wil de burgemeester dit? De roep om handhaving en de geitenstop zijn niet bedoeld om de boer te pesten. Het gaat om de volksgezondheid.

Zolang de echte oorzaak van Q-koorts onbekend is, kunnen veehouders geen adequate maatregelen nemen om het risico uit te bannen. Zeker is dat mensen zwaar ziek kunnen worden, als ze de lucht inademen in de omgeving van een geitenfarm. Dat kun je als eigenaar van Mooi Mekkerland bagatelliseren, omdat je je bedrijfswinst vooropstelt. Maar toch niet als overheid?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.