Struikelend naar een nieuw coalitie

Na de eerste geheime gesprekken met de informateur Elzinga d.d. 21 november 2018 heeft het nog bijna 2 maanden geduurd voordat er witte rook kwam. De hele vertoning vond achter gesloten deuren plaats. Slechts in de raadsvergadering van 11 december werd openheid van zaken gegeven. Vandaag, 17 januari, is de nieuwe coalitie gepresenteerd. Voor deze besloten bijeenkomst om 18.00 uur was de oppositie uitgenodigd. Vriendelijk is de oppositie verzocht geen vragen te stellen. Dat zou in de raadsvergadering van 29 januari kunnen. Pro Krimpenerwaard heeft schriftelijk  laten weten niet in te gaan op deze uitnodiging. Wij zijn tegen dergelijke besloten bijeenkomsten. Wij laten ons leiden door de Wet openbaarheid van bestuur. Uitgangspunt is openbaarheid. Het coalitieakkoord is gesloten tussen 5 partijen. VGBK, VVD, CU, D66 en Lokaal op 1. Deze laatste partij is na de coalitiecrisis aangesloten. Struikelend is deze samenwerking tot stand gekomen.  D66 is op grond van principes ernstig verzwakt. Deze partij is tegen de 200ha verstedelijking in de Krimpenerwaard als compensatie voor een extra oeververbinding tussen Krimpen a/d Lek en Ridderkerk.  Maar wethouder Bening van D66 wil vasthouden aan het pluche en verklaart dat hij het besluit om 200ha te verstedelijken wel kan uitvoeren. Deze partij kan geen deel uitmaken van het college. Dat vond de lijsttrekker en een commissielid van D66 ook. Die stapten daarom op. Deze partij was al na de gemeenteraadsverkiezingen de grootste verliezer. Slechts in het belang van een meerderheidscoalitie is die partij door de andere coalitiegenoten gedoogd. D66 zal het ontzettend zwaar krijgen deze raadsperiode. Eigenlijk was dit het moment om nieuwe raadsverkiezingen te houden, maar dat laat de wet niet toe. Pro Krimpenerwaard is voor een breed raadsprogramma gedragen door alle partijen. De 4 wethouders (voor meer is geen werk) worden advertenties geplaatst en per portefeuille wordt een deskundige benoemd. Ons plan is goed voor de echte democratie, verantwoord en duaal bestuur en minder vatbaar voor uittredende raadsleden.

De nieuwe punten/wijzigingen zijn in het akkoord duidelijk met geel aangeduid en in rood de tekst die vervalt. Zie het programma: Coalitieakkoord 2019-2022 20190117 incl wijzigingen

Over het aantal wethouders is alleen bekend dat er 6 zijn in plaats van 5 en dat deze formatie strijdig is met eerdere toezegging van de informateur/formateur Elzinga. Hij had het over hooguit 5,2 formatieplaatsen als redelijk. Voorheen waren dat er 4,6. De extra wethouders zijn volstrekt overbodig en voor een wethouder kunnen bijvoorbeeld 3 Boa’s worden aangesteld,  goed voor de veiligheid. Ook kan het geld worden besteed aan het bestrijden van de armoede in de gemeente of het langer openhouden van het zwembad in de zomer. Het coalitieakkoord in de zijbalk is geactualiseerd. In de raad van 29 januari zal hierover een pittig gesprek plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.