De gemeente probeert de behandeling Mooi Mekkerland te blokkeren!

Pro Krimpenerwaard heeft over het geitenbedrijf Mooi Mekkerland in Stolwijk d.d. 13 december 2018 schriftelijke  vragen aan het college gesteld. Ook hebben wij verzocht dit onderwerp op de agenda van de raadscommissie  van 15 januari te plaatsen.  Door een oogje toe te knijpen is het houden van 1.700 geiten zonder vergunning zeker 2 jaar door het college gedoogd. De RIVM en de GGD van Zuid Holland geven om de verhoogde kans op longontsteking zo klein mogelijk te maken een minimale afstand van 2 km. aan t.o.v. geitenhouderijen en de bewoonde wereld. Op de platte grond is te zien dat het hele dorp Stolwijk met een groot gedeelte van het buitengebied binnen deze 2 km. grens ligt. We praten hier dus over een potentieel gevaar voor de volksgezondheid van meer dan 5000 mensen ! (Dan hebben we het nog niet over een evt.uitbraak van Q koorts waarbij 5 km. rondom de geitenhouderij als besmet gebied word beschouwd.)

Het college wil, ondanks de negatieve adviezen van de diverse deskundigen, toch alles in het werk stellen om via de provincie alsnog een vergunning voor in totaal meer dan 2.500 geiten af te geven. Pro Krimpenerwaard heeft evenals de omwonenden bij de provincie gevraagd hiervan af te zien en zo snel mogelijk over te gaan tot handhaving. De provincie heeft besloten om uitbreiding van alle geitenhouderijen sinds eind december 2017 niet meer toe te staan. Toch gaat ons college hieraan voorbij en is de volksgezondheid ondergeschikt aan het geitenbedrijf Mooi Mekkerland.

De omwonenden zijn inmiddels een petitie gestart om de druk op het college te vergroten om eindelijk in het belang van de volksgezondheid, het dierenwelzijn en andere negatieve effecten op het milieu handhavend op te treden. Het bedrijf heeft al 2 jaar geen vergunning en handelt in strijd met de wet.

Tot onze verbazing zijn de gestelde vragen nog niet beantwoord en wil de agendacommissie (bestaande uit CU, Lokaal op 1, CDA en VGBK) dit belangrijke dossier niet op de agenda van de commissie plaatsen. De commissie wil wachten op de reactie van het college op onze vragen. De voorzitter van de agendacommissie (Ton van Dorp/CU) wil zelfs ons herhaald verzoek niet nogmaals in de agendacommissie bespreken. Dat kan digitaal. Pro Krimpenerwaard zal de voorzitter van de raad vragen om hierover een actualiteitendebat te mogen houden in de raadsvergadering van 29 januari.  Dit is een hoogst ernstige zaak!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.