Kap van 15 platanen in Haastrecht

Platanen aan de Liezeweg te Haastrecht

Pro Krimpenerwaard heeft van inwoners uit Haastrecht vernomen dat ongeveer 15 monumentale platanen van 50/90 jaar oud worden gekapt in verband met de aanleg van de riolering. Deze gezonde bomen staan aan de Liezeweg. Tijdens de bewonersbijeenkomst is door de gemeente geen plan B gepresenteerd. Dat plan had in moeten houden de aanleg van riolering met behoud van de prachtige platanen in het beschermd dorpsgezicht Haastrecht. Een prachtig laantje.

Pro Krimpenerwaard heeft van de bewoners begrepen dat de huidige riolering wordt volgespoten met “pur”, dat is goedkoper dan eruit halen en aan de overkant wordt de nieuwe riolering aangelegd. Het college kan weten dat “pur” het nieuwe asbest van de toekomst is. Diverse rapporten zijn hierover uitgebracht.

Een ander aspect om de bomen te behouden is het volgende. Iedere zomer bevinden zich op de Liezeweg veel vleermuizen. De omwonenden hebben ze altijd in de tuin vliegen zodra het gaat schemeren. Vermoedelijk  vliegen ze dan naar het park voor voedsel en om te drinken. De vleermuis is een beschermde diersoort. Zie artikel 2 van de Flora- en Faunawet. De gemeente is verplicht een gedegen onderzoek te doen indien men besluit tot het overgaan van de kap van de platanen aan de Liezeweg.

Pro Krimpenerwaard heeft de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Kan het college bevestigen dat zeker 15 monumentale gezonde platanen worden gekapt voor de aanleg van de riolering?
  2. Zijn er mogelijkheden om deze prachtige bomen te behouden? Zo nee, waarom niet?
  3. Maakt de Liezeweg deel uit van het beschermd dorpsgezicht?
  4. Indien uw college deze bomen niet wil beschermen, wanneer worden die dan gekapt?
  5. Is hiervoor een kapvergunningaanvraag verplicht en zo ja, wordt die dan tijdig in Het Kontakt geplaatst, zodat tegen de kap bezwaar kan worden gemaakt?
  6. Is het college bereid om de bomen te sparen totdat de volledige beroepsprocedure is doorlopen? Er kan in het algemeen pas bij de rechtbank in beroep worden gegaan als een bezwaarprocedure doorlopen is. (Pas als het bezwaarschrift (deels) ongegrond of niet-ontvankelijk is verklaard, kan beroep worden ingesteld bij de sector bestuursrecht van de rechtbank.)
  7. Is het juist dat er “pur” in de bestaande riolering wordt gespoten? Waarom?
  8. Wat betekent het inspuiten van de riolering met chemische middelen voor het milieu?
  9. Heeft de gemeente een gedegen onderzoek laten doen op grond van artikel 2 van de Flora- en Faunawet?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.