Aanschaf zonnepanelen

Pro Krimpenerwaard heeft in de begrotingsvergadering van 13 november voorgesteld om de verduurzaming van woningen te financieren. Wij willen inwoners de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te schaffen. Pro Krimpenerwaard wil met de energietransitie meters maken.  Verduurzaming van woningen moet worden versneld.  Via de gemeente zouden laagrentende leningen moeten worden verstrekt aan inwoners die zonnepanelen aanschaffen. Niet alle inwoners hebben de middelen beschikbaar om deze zonnepanelen ineens aan te schaffen.

Voor sommige inwoners is het ook niet mogelijk om hier geld voor te lenen of slechts tegen dusdanig hoge tarieven dat deze aanschaf niet meer rendabel is.

De gemeente kan zelf goedkoop geld lenen, tegen een tarief onder de 1% en dit geld tegen een laagtarief uitlenen aan de toekomstig eigenaren van zonnepanelen. Dusdanig dat de regeling voor de gemeente kosten neutraal zal zijn.

Wij verwachten hiermee dat wij als gemeente een deel van inwoners kunnen stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Het zelf opwekken van stroom zorgt bijvoorbeeld voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Ook verhogen zonnepanelen het energielabel van de woning. Dit kan een positieve invloed hebben bij het verkopen van het huis.

De gemeente maakt het installeren van zonnepanelen zo gemakkelijk mogelijk voor bewoners. Zelfs wanneer inwoners geen geschikt dak hebben. Er kan dan bijvoorbeeld een deel van een collectief zonnepaneel gekocht worden.

Tijdens de begrotingsbehandeling is besloten om het voorstel van Pro Krimpenerwaard en een vergelijkbaar voorstel van de VGBK samen te voegen tot één voorstel en het college zal een en ander op uitvoerbaarheid onderzoeken. Begin 2019 wordt hierop teruggekomen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.