Zeehonden gestikt in plastic zwerfafval Zeeuwse wateren

Het artikel met deze titel staat op de site van de Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en wordt hierna afgedrukt. Pro Krimpenerwaard plaatst dit artikel met foto’s (facebook en Omroep Zeeland)  om de ernst van plastic zwerfafval te tonen. Ook lokaal kan en moet de gemeente een bijdrage leveren om het plastic zwerfafval aan te pakken. Overal in de gemeente zie je in de natuur zwerfafval en blikjes. Wanneer gaat de gemeente optreden? Pro Krimpenerwaard heeft de gemeente al diverse malen daartoe opgeroepen.

“Aan de Zeeuwse kust zijn twee dode zeehonden aangespoeld die waren gestikt door plastic. Een ongebruikelijke vondst, zegt bedrijfsleider Carola van der Velde van zeehondenopvang Stellendam.

De Eerste Hulp bij Zeezoogdieren plaatste gisteren een bericht op Facebook. In Ouddorp spoelde een dode zeehond aan met een frisbee rond de nek en bij de Brouwersdam een andere met de kop verstrikt in een stuk visnet, schrijft Omroep Zeeland. Dat dier was ook bijna onthoofd. Let op, de foto’s kunnen als schokkend worden ervaren:

Bij de opvang in Pieterburen en bij Ecomare zijn recent ook zeehonden binnengebracht die waren verstrikt in plastic. “Die leefden nog wel.”

Vaak zwemmen de dieren ergens in als ze jong zijn. Als ze groeien, knelt het plastic af en kan het tot nare wonden leiden. Ander probleem is dat de zeehonden microplastics bij zich dragen: “Ze staan bovenaan de voedselketen, dus krijgen alle plastic binnen van de vissen die zij eten”.

In de zeeën is plastic een groot probleem, zegt Van der Velde. “In een expositie laten wij zien wat er allemaal op het strand aanspoelt: aanstekers, slippers, ballonnen, bekertjes, tiewraps, stukken touw, deeltjes van reddingboeien.”

Om een indruk te geven: een zogeheten jutbak van 2 bij 2 meter zit na een dag schoonmaken van een klein stukje strand helemaal vol.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.