Coalitie, hoe nu verder?

Wisja Pannekoek (voormalig raadslid VGBK en nu de “fractie Pannekoek”

Wij hebben via de voorzitter van de gemeenteraad bericht ontvangen over het vertrek van het raadslid Wisja Pannekoek uit de VGBK. Hij gaat verder als eenmansfractie “Fractie Pannekoek”.  Daarmee komt het aantal partijen op 11.

Door zijn vertrek vervalt de meerderheid voor de coalitie. Wisja Pannekoek heeft voor de radio verklaard dat er geen basis meer is voor deze coalitie.

De heer Schoof, fractievoorzitter van de VGBK, deed voorkomen alsof de coalitie gewoon door kon gaan.

Pro Krimpenerwaard heeft een actualiteitendebat aangevraagd om in de raadsvergadering van 16 oktober deze ernstige bestuurscrisis te bespreken.  Ook het aanzien van de gemeente ten opzichte van de omliggende gemeenten is ernstig beschadigd. Wij hebben in de krant kunnen lezen over het standpunt van Krimpen a/d IJssel over de wilde plannen van ons college zonder de buurgemeenten daarbij te betrekken. Ook in dit dossier ontbreekt het aan een goede communicatielijn.

Pro Krimpenerwaard heeft bij de start van de coalitie al aangegeven dat wij het samenwerkingsverband tussen partijen anders in elkaar zouden steken. Met elkaar een visie op hoofdlijnen om er vervolgens uitmuntende bestuurders bij te zoeken. Aan beide eisen van Pro Krimpenerwaard is niet voldaan. Er zitten zwakke bestuurders, waarbij wethouder Boeren alle moeilijke dossiers opeist, ongeacht of het haar portefeuille is.

De coalitie was op een krappe meerderheid gebouwd en dan is de kans groot dat dit samenwerkingsverband uit elkaar valt. Ook hierop hebben wij tijdig gewezen.

Voor Wisja was het collegevoorstel over de lobby voor een tweede oeververbinding  bij De Zaag (Krimpen a/d Lek) naar Ridderkerk en daaraan gekoppeld de bouw van 10.000 extra woningen bij Krimpen a/d Lek een te groot struikelblok. Zijn partij wilde doorpakken, zonder de inwoners daarbij te betrekken. Het coalitieprogramma heeft de titel: ”Met Ambitie Samen Verder”.  Dat SAMEN is even vergeten! Wisja verklaart dat hij tegen dit plan is en voor vergroening.  Dit in tegenstelling tot  zijn partij. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen zei hij. Er speelde dus meer!

Pro Krimpenerwaard begrijpt het standpunt van Wisja. Dit is niet zomaar een project, maar een die grote gevolgen zal hebben voor de polder, het Groene Hart.

Pro Krimpenerwaard is blij met zijn besluit, omdat ook wij, denkend vanuit het Groene Hart, het onwenselijk vinden dat er een nieuwe oeververbinding (brug) komt tussen Ridderkerk/Bolnes) en Krimpen a/d Lek (Bij natuurgebiedje de Zaag) en met een extra snelweg door het Loetbos om het verkeer te laten doorstromen naar de A20. Ook de extra woningbouw van 10.000 woningen (2x Schoonhoven) is ongewenst en een aantasting van het Groene Hart. Dit plan staat in geen enkel verkiezingsprogramma. De politiek heeft hiervoor niet het mandaat van de kiezer h gekregen. Dus moeten de inwoners worden geraadpleegd en dient zorgvuldigheid voorop te staan.

Deze discussie wordt in de raad van 16 oktober voorgezet.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.