Nieuwe oeververbinding en 10.000 woningen

Er liggen plannen dat de gemeente Krimpenerwaard een forse bijdrage van 10.000 woningen moet leveren aan de verstedelijkingsopgaaf in het belang van Rotterdam. De woningen komen in de polder bij Krimpen a/d Lek en hiervoor is 200 ha nodig. Daarmee verdwijnt een groot deel van het open polderlandschap.

Als compensatie wordt een brugverbinding tussen Ridderkerk/Bolnes en  Krimpen a/d Lek (locatie De Zaag) voorgesteld. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de oplossing van de knelpunten Van Brienenoord en metrokruis Rotterdam. Om de gemeenteraad over te halen wordt door het college gedaan alsof deze aanpak ook een oplossing is voor het verkeersknelpunt Algera Corridor en dat met dit voorstel wordt voldaan aan het coalitieakkoord en een eerder aangenomen motie. Zelfs een begin van een onderbouwing ontbreekt dat deze forse ingreep de oplossing is voor  de verkeersdoorstroming en daarbij in acht nemend de gevolgen voor het Groen Hart. Het college levert ook geen onderzochte alternatieven en een doorkijkje naar de gevolgen voor het landschap.

Bovendien zijn er goedkopere bijdragen te bedenken die dat probleem kunnen oplossen. Pro Krimpenerwaard heeft al eerder voorgesteld om meer te investeren in openbaar vervoer/vervoer over water/extra veerponten inzetten/de Algerabrug te bestemmen voor alleen het autoverkeer en voor de fiets een veilige fietsroute over het water aan te leggen/aanleg van snelle fietsroutes in het Groene Hart. Dat zijn oplossingen die passen in het Groene Hart. Pro Krimpenerwaard is ook tegen de voorgestelde verstedelijking. Daarmee wordt de deur wagenwijd opengezet voor een niet te stoppen bedreiging van het Groene Hart. Op het verkeerskaartje van de gemeente wordt ook nog aangegeven dat er dan vanaf de N210 ter hoogte van Lekkerkerk dwars door het natuurgebied Loetbos een extra provinciale weg of zelfs een snelweg richting de A20 aangelegd moet worden voor de verkeersdoorstroming.

Pro Krimpenerwaard heeft ernstige bedenkingen tegen dit plan. Het loopt vooruit op de uitwerking van de strategische visie, opgesteld door de club van Riek Bakker, dat nu door de oud-minister Dekker in een uitvoeringsplan wordt vertaald. De raad moet nu een uitspraak doen zonder informatie over de gevolgen. De presentatie van dit plan vond onverwacht en gehaast plaats voor de raads-/commissieleden in het kamertje geniep. Waar is het college mee bezig? Is dit fatsoenlijk bestuur, het verkwanselen van het Groene Hart door de voorgestelde verkeersontsluiting en door de verstedelijkingsopgaaf in de polder bij Krimpen a/d Lek in het belang van Rotterdam. De betrokkenheid van de inwoners ontbreekt. Voor de meest simpele plannen, zoals de vervanging van de riolering of bestratingswerkzaamheden wordt de burger betrokken. Bij de ontwikkeling van deze plannen bestaat u niet. Pro Krimpenerwaard is er voor u. Hoe denkt u hierover? Laat het ons weten of nog beter meldt het bij het college/raad of spreek in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.