Verbeteren beschermd stadsgezicht en beleving Schoonhoven

Rijksmonument De Stenenbrug te Schoonhoven

 

 

 

 

 

 

Het college is gehuisvest in het monumentale stadhuis in de kern Schoonhoven. Het kan zijn dat u regelmatig een (lunch)wandeling maakt door het centrum van deze historische stad. Ongetwijfeld komt u dan toeristen tegen die druk in de weer zijn om de vele monumenten te filmen/fotograferen. Het moet u ook zijn opgevallen dat sluipenderwijs is er een zekere neergang ontstaat, die bij de bewoners en bezoekers bevreemding opwekken.

Op de Dam heeft een bedrijf van kunststof kozijnen reclameplaten om historische lantaarnpalen geplaatst. Uw college zal hiervoor toestemming hebben gegeven, maar deze reclame-uiting hoort toch echt niet thuis op deze historische plek. Ook wordt het centrum, naast leegstand winkels, steeds meer aangetast door uitstallingen en banieren, die de doorgang verhinderen en het straatbeeld ernstig vervuilen.

De Lopikersingel/-straat en de Langerakkerweg zijn opgesierd met “monumentale” lantaarnpalen. Eén hiervan staat al zeker meer dan 1 jaar zonder kop in plastic verpakt. Andere hebben een moderne kunststof kop die totaal niet past bij het onderstel.  Enkele lantaarnpalen staan scheef. De betreffende foto’s voegen wij bij.

In een historische binnenstad horen geen auto’s thuis. Daarom zijn er twee grote parkeervoorzieningen gecreëerd aan de rand van de stad (Lekdijk). De tijd is nu daar om een parkeerverbod op de Stenenbrug voor het stadhuis in te stellen. Het is dan aan de Schoonhovense horeca om deze ruimte op een ludieke manier in te vullen. Wij verwijzen hierbij naar het historisch centrum van Oudewater, vergelijkbaar met dat van Schoonhoven.

Naar onze inzichten zouden we op korte termijn de vier hierboven genoemde zaken, zonder veel kosten, kunnen aanpakken en hiermee een eerste stap kunnen zetten om het centrum van Schoonhoven nog voor de komende feestdagen de uitstraling te geven die deze historische plek verdient.

Wij hebben de volgende vragen:

  1. Onderschrijft u onze mening dat (kunststof) reclameborden niet thuishoren in het historisch centrum van Schoonhoven?
  2. Bent u het met ons eens dat er een regulering en/of handhaving moet komen in het plaatsen van uitstallingen en banieren op/in de openbare ruimte?
  3. Wanneer worden de lantaarnpalen aan de Lopikerstraat/-singel en de Langerakkerweg teruggebracht in de oude staat en/of gerestaureerd? Hopelijk voor feestdagen.
  4. Wanneer wordt het parkeerverbod op de Stenenbrug ingevoerd? Kan dit voor de feestdagen worden gerealiseerd, met toestemming voor tijdelijke “winter” Horeca.
  5. Is het college op de hoogte van het rapport “autoluwe binnenstad Schoonhoven” en zo ja, wanneer gaat u hiermee aan de slag voor de gehele binnenstad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.