Opstand bewoners Dijklaan -West in Bergambacht

De heer M.F. van Nierop overhandigt aan de burgemeester de door 529 inwoners ondertekende petitie tegen de locatie Veerweg-Bergambacht

In de commissie Ruimt van 11 september werd op initiatief van Pro Krimpenerwaard en CDA uitgebreid gesproken over het dossier scheve huisjes (Skaeve Huses). Het college heeft vergevorderd plannen om 2 scheve huisjes te plaatsen op de locatie Veerweg, bij het afvalbrengstation in Bergambacht. Dit zijn sobere eenpersoons vrijstaande kleine wooneenheden voor personen die niet in staat zijn om in een groep of buurtverband te wonen en daardoor overlast veroorzaken voor de buurt. Deze mensen hebben ook baat bij het wonen in een prikkelarme buurt. Het college wil voor een periode van 10 jaar de huisjes plaatsen. 21 locaties in de gemeente zijn onderzocht. Geen enkele locatie voldeed aan de opgestelde criteria. De locatie in Bergambacht was het meest geschikt.  De bewoners aan de Dijklaan West waren in grote getale aanwezig en hebben ingesproken en een petitie met 529 handtekeningen aan de burgemeester overhandigd. De bewoners eisten: een onafhankelijk locatieonderzoek, serieuze betrokkenheid van de bewoners bij het project en herstel van veiligheid door de al jaren overlast gevende incidenten aan te pakken. Pro Krimpenerwaard vindt dat de overlast los staat van de huisvesting van het “scheve huizen project”. Pro Krimpenerwaard vindt dat alleen binnen de geaccepteerde regels van woongenot (voor beide partijen) de huisvesting plaats kan vinden.

Pro Krimpenerwaard heeft de al jaren door de omwonenden ervaren overlast op deze locatie regelmatig aan de burgemeester/politie voorgelegd. De burgemeester moest erkennen dat regelmatig door bewoners melding is gedaan van dealen van harddrugs, overmatig lawaai veroorzaakt door straat racen ’s-nachts etc. De burgemeester/politie heeft hierop onvoldoende gereageerd. De burgemeester beloofde beterschap. Pro Krimpenerwaard vindt dat de burgemeester aantoonbaar te kort schiet als het gaat om handhaving in de gemeente. Het heeft blijkbaar geen prioriteit.

Pro Krimpenerwaard stelt vast dat de aanpak van het “project scheve huizen” onvoldoende in samenspraak met de bewoners is aangepakt. Na de inloopavonden is er geen enkel contact meer geweest. Ook Pro Krimpenerwaard heeft moeten vaststellen dat de aangeleverde stukken voor het debat verre van volledig waren. Geen inzicht in het locatieonderzoek, geen inzicht in de begeleiding van de te huisvesten personen en geen inzicht in de bezwaren van de omwonenden. Op ons verzoek zijn de stukken beschikbaar gesteld, zover aanwezig. Het begeleidingsdocument is er niet! Pro Krimpenerwaard heeft het voorstel van de bewoners overgenomen om een onafhankelijk onderzoek in de stellen om te komen tot de beste locatie. De keuze voor een bureau en het hele vervolgtraject moet samen met de bewoners worden doorlopen. Dan pas kan het draagvlak worden hersteld.

Het college voelt hier niets voor want, zegt het college, wij hebben een zorgvuldige procedure doorlopen. Daarmee worden de bezwaren van de wijkbewoners niet serieus genomen. Ook de toegezegde extra beveiliging door de politie werd niet geloofd gezien de falende handhaving tot op heden.

Pro Krimpenerwaard dient, al dan niet samen met het CDA,  voor de raadsvergadering van 25 september een motie in waarin we pleiten voor een onafhankelijk locatieonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.