verruiming winkeltijden

Schoonhoven

In de raadscommissie van 4 september is het voorstel van het college besproken om de winkeltijden te verruimen. Het voorstel van het college is feitelijk de uitwerking van het coalitieakkoord tussen de partijen: VVD-VGBK-CU-D66. Het voorstel houdt in dat de supermarkten op zondag open mogen zijn vanaf 13.00 uur (wegens de kerkgang) tot 17.00 uur. In Schoonhoven en Haastrecht mogen de winkels op 18 zondagen open zijn vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Niet in de andere kernen.

Wat staat in de verkiezingsprogramma’s van de 4 coalitiepartijen over dit punt.

VVD:  Zondagsopening toestaan en een verruiming van de openingstijden. Ondernemers kunnen zelf heel goed bepalen wanneer hun winkel open of dicht gaat. Daar hebben ze geen gemeentebestuur voor nodig. Wij willen winkeliers de mogelijkheid bieden om hun winkeltijden flexibel in te richten, zodat zij zelf kunnen kiezen of zij in de avond of op zondag open willen zijn.

VGBK: De middenstanders/winkeliers krijgen de keuze om op zondag open te zijn.

D66:  Evenementen en winkelopenstelling zijn op zondagen mogelijk.

CU:  Zondagsrust en opening van winkels van maandag tot en met zaterdag blijft het uitgangspunt.

De winkelopenstelling was een van de belangrijkste thema’s van de gemeenteraadsverkiezingen. In de diverse debatten heeft de CU verklaard zich neer te leggen bij het standpunt van de meerderheid over de verruiming van de winkelopenstelling. Een compromis was dus volstrekt overbodig.

Door de interne verdeeldheid binnen de VGBK met zijn diverse vleugels, is dit compromis tot stand gekomen. Hier is duidelijk sprake van kiezersbedrog, zoals dat ook in de vorige raadsperiode heeft plaatsgevonden. De VVD heeft, zoals gebruikelijk, gekozen voor het pluche in plaats van de ondernemers. Wie gelooft de VVD nog?

Het standpunt van Pro Krimpenerwaard is helder. In het verkiezingsprogramma staat dat wij tegen iedere beperking van openingstijden op zondag zijn.  Ondernemers bepalen zelf of ze op zondag open zijn. Wij zijn ook tegen het onderscheid per kern. De scheiding van kerk en staat moet het uitgangspunt zijn.

Pro Krimpenerwaard komt in de raadsvergadering van 25 september met een wijzingsvoorstel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.